Mskü'de Arıcılık Programı İkinci Öğretimi Açıldı

MUĞLA - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde Arıcılık Programı ikinci öğretimi açıldı.

MSKÜ Arıcılık Programı Başkanı Öğretim Elemanı Veli Türkmen, gazetecilere yaptığı açıklmada, Muğla'nın sahip olduğu kovan varlığı ve bal üretimi ile önemli bir kent olduğunu söyledi.

Türkiye arıcılığı için Muğla'nın özel bir öneme sahip olduğunu belirten Türkmen, "Arıcılık hem ülkemizde hem de Muğla'da çok önemli istihdam kaynağı oluşturmaktadır. Türkiye, gerek kovan sayısı gerekse yıllık bal üretimi bakımından dünyanın ilk birkaç ülkesi içinde yer almasına rağmen kovan başına yıllık ortalama bal üretimi bakımından daha gerilerde yer almaktadır. Dünya ortalamasının altında bulunan verim düşüklüğünün pek çok nedeni bulunmasına karşın, en önemli nedeni arıcılığın halen dededen, babadan kalma usullerle yapılması, arıcıların arasında teknik gelişmeleri bilen, takip eden genç arıcıların çok az oluşu gelmektedir" dedi.

Türkiye'de arıcıların çoğunun ilkokul mezunu, yaş ortalamasının 60 civarında olduğunu vurgulayan Türkmen, kovan başına yıllık ortalama bal verimini artırmak ve arı sütü, polen, propolis, arı zehri ve ana arı üretimi gibi çeşitliliğe gidebilmek için daha çok sayıda genç ve mesleki eğitim alan arıcılara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Genç arıcıların yetiştirilmesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Arıcılık Programının önemli bir görevi yerine getirdiğine işaret eden Türkmen, şöyle konuştu:

"İlk öğrenci alımını 1994 yılında yapan MSKÜ, Türkiye'nin her bölgesinden öğrenciler tarafından tercih edilmiş ve halen tercih edilmektedir. Arıcılığın, özellikle Muğla ilinde önemli bir istihdam kaynağı oluşturması, ülkemiz arıcılığında mesleki eğitimini almış genç arıcılara ihtiyaç duyulması ve arıcılık programı birinci öğretim kontenjanının talepleri karşılamakta yetersiz kalması, ikinci öğretimin açılmasını zorunlu kılmıştır."

Kaynak: AA