Korumalı Tarım Sistemi Projesinde Hasat Zamanı

KIRIKKALE - "Korumalı Tarım Sisteminin Kırıkkale'de Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında buğday ekimi yapılan arazide törenle hasat yapıldı.

Vali Ali Kolat, Bahşılı ilçesine bağlı Karaahmetli beldesinde, Hüseyin Çakmak'ın tarlasında gerçekleştirilen hasat töreninde yaptığı konuşmada, proje sayesinde topraktaki canlıların, toprak neminin, toprak yapısının ve besin maddelerinin korunduğunu, ayrıca para, işgücü ve zamandan tasarruf sağlandığını söyledi.

Üzerinde bitki artığı bulunmayan kara nadas sisteminin, toprak ve su erozyonuna açık olduğunu belirten Kolat, şöyle konuştu:

"Yapılan araştırmalarda nadas-buğday ekim sisteminde anızlar toprak yüzeyinde bırakıldığında toprak kaybının yüzde 36'dan, nem kaybının ise yüzde 29'dan daha az olduğu belirlenmiştir. Tane verimi yüzde 23 artış göstermiştir. Nadas-buğday sisteminde anızların yakılmasıyla yüzde 100'e yakın toprak kayıpları ortaya çıkabilmektedir. Anıza ekimde son derece olumlu sonuçlar aldık. Bu uygulamayı sürdürdüğümüz sürece toprak daha da kalite kazanacak. Alternatif ürün ekilirse daha da olumlu sonuçlar alınabilecek. Üreticilerin alışkanlıklarını bırakması gerekiyor. Tarım sektöründe çok güzel çalışmalar var. Havzalar oluşturuldu. Burada da güzel bir örnek çalışma var. Yenilikleri takip ederek az masrafla çok şeyler kazanacağız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş da bu sistemde toprak yüzeyinde yüzde 30 bitki artığı bırakıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Orta Anadolu Bölgesinde Kırıkkale pilot il olarak seçildi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen "Korumalı Tarım Sisteminin Yaygınlaştırılması Projesi" 2012-2013 yıllarında demonstrasyon çalışmaları şeklinde devam ediyor. Ekilen arazilerin mazot, gübre ve ilaç giderleri proje kapsamında karşılanıyor."

Vali Kolat ve beraberindekiler daha sonra Bahşılı ilçesinde bir seradan domates, biber ve salatalık topladı.

Kaynak: AA