Kiraz Bahçelerinde "dondurmam Gaymak" Dönemi

AFYONKARAHİSAR - Yaygın kiraz üretimiyle bilinen Sultandağı ilçesinde yaşayan ve çalışma yöntemiyle "Dondurmam Gaymak" filmindeki Ali ustayı anımsatan esnaf, ürettiği dondurmaları, motosikletiyle bahçeler arasında gezerek satıyor.

Türkiye'nin kiraz üretimi ve ihracatının önemli bölümünü karşılayan Sultandağı, her yıl 15 Haziran-10 Temmuz arasında yaşanan mevsimlik işçi göçü dolayısıyla en kalabalık dönemini geçiriyor. Bu dönemde ekmekten peynire, sebze ve meyveden soğuk içeceklere kadar alışverişin artması, ekonominin canlanması, ilçe esnafını sevindiriyor.

İlçeye bağlı Yeşilçiftlik beldesinde faaliyet gösteren dondurma üreticisi Murat Çivi, kalabalığın gündüz saatlerinde bahçelerde bulunmasından yararlanarak yaklaşık üç yıl önce "gezici dondurma" uygulaması başlattı.

Dondurmam Gaymak filminin baş karakteri Ali ustayı andıran yöntemiyle ilgi gören Çivi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, motosikletin yan kısmına dondurmayı soğuk tutan özel bölmeler yaptırdığını söyledi.

Bu bölmelere, ürettiği sade, kakaolu, çilekli, böğürtlenli ve karamelli dondurmaları koyup kiraz bahçelerini dolaştığını anlatan Çivi, "Günde yaklaşık 300 liralık dondurma satıyorum. Kepçesini 50 kuruştan veriyoruz. Zaten yıl boyu sadece kiraz ve vişne hasadı döneminde işlerimiz böyle iyi oluyor" dedi.

Birçok kiraz üreticisinin, telefonla ulaşarak öğle saatlerinde bahçelerine dondurma siparişi verdiğini dile getiren Çivi, işçilerinin daha iyi çalışmasını ya da onları ödüllendirmek isteyenlerin, kendisini çağırdığını ifade etti.

Motosikletine farklı bir zil yerleştirdiğini anlatan Çivi, "Bahçeler arasında gezerken motosikletimdeki zili çaldığımda çocuk, yetişkin demeden hemen yol kıyısına çıkıp dondurma alıyorlar. Zilin sesini de herkes tanıdı. Bu şekilde gezici dondurma satışını benden başka yapan yok" diye konuştu.

Kaynak: AA