Bilecik'te Ramazan Hazırlıkları

BİLECİK - Bilecik Müftü Vekili Ahmet Tokgöz, tüm illerde olduğu gibi Bilecik'te de Ramazan ayının dolu dolu yaşanması için il müftülüğü olarak çeşitli hazırlıklar yaptıklarını belirterek, Ramazan ayının, Kuran-ı Kerim'de orucun farz olduğu ve Kuran'ın nazil olduğu ay olarak tarif edildiği için önemli olduğunu söyledi.

Ramazan ayının, 8 Temmuz Pazartesi akşamı teravih namazı kılma ve 9 Temmuz Salı günü de oruçlu olmak suretiyle başlamış olacağını hatırlatan Tokgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Ramazan ayı, Ramazan orucunun farz olduğu günden bugüne gelinceye kadar İslam dünyasında, İslam aleminde özellikle ülkemizde yeri çok farklı bir ay olarak kabul edilmiştir. Ramazan ayı, Kuran-ı Kerim'de orucun farz olduğu, Kuran'ın nazil olduğu ay şeklinde tarif edildiği için önemlidir. İslam dininin ana kaynağı Kuran-ı Kerim olduğundan ve Kuran-ı Kerim ile asırları, nesilleri aydınlattığımızdan, Ramazan ayına çok özel değer verilmiştir. Ramazan ayı, Kuran ayı, oruç ayı, hayır ve yardımlaşma ayı olarak kabul edilmiştir. Biz, müminler olarak, Ramazan ayında yapılan hayırların iyiliklerin ibadetlerin diğerlerine nazaran, kat kat fazla sevap kazandıracağını düşündük, kabul ettik ve ona inandık. O itibarla, Ramazan ayında zekat verme, iyilik yapma konusunda daha duyarlı davranıyoruz. Gıda paketlerinin hazırlanması, yoğun iftar programları, iftar çadırları ve iftar hazırlıkları gibi konular, tamamen Ramazan ayında Allah Teala'nın lütfunun, yapılanlara karşı verilecek olan mükafatın kat kat fazla olması sebebiyledir."

Ülkede Ramazan ayının diğer İslam ülkelerinden daha farklı değerlendirildiğini ifade eden Tokgöz, Türkiye'de "3 Aylar"dan ilk ikisi olan Recep ve Şaban aylarından itibaren Ramazan ayına hazırlıkların başladığını ve tüm bu heyecan ve coşkunun Ramazan Bayramı'na kadar sürdüğünü dile getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığının da her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının bir gereği olarak, çeşitli hazırlıklar ve programlar düzenlediğini ve Diyanet İşleri Başkanlığının internet adresinde tüm programların bulunduğunu aktaran Tokgöz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ramazan ayında 'Bilecik ilinde hangi camide, hangi saatte kim vaaz verecek, Ramazan ayında hangi camide hatimle teravih namazı kılınıyor, hangi camide hangi vakitte mukabele okunuyor?' gibi benzeri konudaki soruların tamamı Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde bulunmaktadır. Arzu eden vatandaşlarımız, Diyanet İşleri Başkanlığının ilgili web sayfasından Bilecikle ilgili, Ramazan ayı programını A'dan Z'ye görebilir ve takip edebilir. Ramazan boyunca, camilerimizde görevlendirdiğimiz 15-20 kadar görevlimiz sohbetler verecek, mukabeleler takip edilecek ve teravih namazlarımız, yatsı namazlarının peşinden kılınacak. Teravih namazlarında çok hızlı olmamasını arkadaşlarımıza tavsiye ettik. Çok da yavaş olmamasını tavsiye ettik. Orta yolun bulunmasını söyledik. Ayrıca İmam Hatip Tatbikat Camimiz'de 2 seneden beri özel bir program uygulanıyor. Orada 'Hatimle Teravih Namazı' programı uygulaması devam edecek. İnşaallah, Ramazan sonlarına gelen Kadir Gecesi'ni de ifa edip, hep beraber Ramazan ayını güzel bir şekilde gönül zenginliğiyle, manevi atmosferiyle yaşamış olmanın mutluluğu içinde Ramazan Bayramı'nı kutlayacağız."

-Bu yıl Ramazan ayında verilecek fitrenin asgari miktarı 9 lira 25 kuruş olarak belirlendi

Ramazan ayında halkın en çok değer verdiği konuların başında zekat, fitre ve hayır-hasenat gibi konuların geldiğini belirten Tokgöz, Ramazan ayı içinde verilecek olan fitre miktarının Diyanet İşler Başkanlığınca belirlendiğini ifade etti.

Tokgöz, "Ülkemiz genelinde doğusu batısı fark etmiyor. Fitrenin asgari miktarı belli oldu. O da bu sene için 9 lira 25 kuruştur. Bu sene herkes, fitre vermesi gereken insanlar için kişi başına en az, 9 lira 25 kuruş ödeyecektir.

Kaynak: AA