Üstün Zekalı Çocuklar Çalıştayı

Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı'nın (TÜZDEV) düzenlediği ''Dahi Çocukların Eğitimi Çalıştayı'' başladı.

Üstün Zekalı Çocuklar Çalıştayı
Çalıştayın açılışına katılan Kayseri Valisi Orhan Düzgün ''Üstün zekalı çocuklarımıza sahip çıkarak, onların çevrelerine ve insanlığa faydalı birer insan olmalarını sağlamalıyız'' dedi.

Özel Tekden Koleji'nde gerçekleştirilen Çalıştay'ın açılışında konuşan TÜZDEV Genel Başkanı Dr. Kemal Tekden, vakfı yaklaşık 1 yıl önce kurduklarını, bu bir yıllık süre içerisinde altyapı çalışmalarını yaptıklarını ve bugüne kadar getirdiklerini ifade ederek, ''Türkiye'de bu alanda ilk milli vakıf olma özelliğine sahip. Bu yüzden de Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen bir teklifle, önümüzdeki yıl içerisinde birlikte çalışma durumunda olacağız. Bu nedenle, bu çalıştay çok büyük önem arz ediyor'' ifadelerini kullandı.

Batılı bir eğitimcinin, ''Bana 2 çocuk verin, birini cani yapayım, diğerini dahi'' dediğini hatırlatan Tekden, ''Eğitim bu kadar önemli. En iyi çocuğu cani yapmak mümkün. En olumsuz ortamda yetişen, annesiz ve babasız büyüyen bir çocuğu da dahi yapmak mümkün. Fakat deha Allah vergisi ancak çok çalıştırarak, onu yönlendirerek, normal zekalı bir insanın dahi çapında bir insan olması da mümkün. Tabii farklı düşünmesini engellememek şartıyla'' diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, medeniyetlerin temellerini üstün zekalı ya da dahi kişilerin oluşturduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Fakat tarihteki kültürel kesintiler, ekonomik sıkıntılar, bizim geçmişle bağımızı birkaç defa köklü bir şekilde ortadan kaldırmıştır. Medeniyetimizin sürekliliği konusunda da sıkıntılara maruz kaldık. Bugün yaşadığımız sıkıntılar da, bu tür sıkıntılardan, kültürel sıkıntılardan kaynaklanmakta. Hemen her gün karşı karşıya kaldığımız birtakım hadiseleri bir temel, çekirdek, nüveye indirgediğimizde eğitimde odaklandığını görüyoruz. Bizim kendi çocuklarımızla aramızdaki kültürel kopukluklara kadar indirgenebilir. Bütün bunların sonucunda biz kadim medeniyetin eğitim sistemini değiştirerek ve geliştirerek devam ettiremedik. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın dediği gibi, değişerek gelişme ve gelişerek değişmeyi biz uygulayamadık, bunu gerçekleştiremedik.''
Kayseri Valisi Orhan Düzgün de çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, ''TÜZDEV bu konuya bir tohum olarak el atmış. İnşallah gelecekte de çok güzel meyvelerini, büyük ürünlerini hepimiz göreceğiz. Bu çocuklara belki sadece Kayseri ölçeğinde değil, tüm Türkiye çapında sahip çıkarak, belki ileriki dönemlerde dünya çapında sahip çıkarak, bu çocuklarımızın hem kendilerine hem ailelerine hem de ülkelerine faydalı birer insan olarak yetişmesine özel önem vereceğiz'' dedi.

Vali Düzgün, ''Beş yaşında piyano çalan İdil Biret'in bu farklılığı fark edilmeseydi, bugün belki dünya çapında bir piyanistimiz olmayabilirdi. Yine dünya çapında ün yapmış önemli devlet adamlarına, önemli sanatçılara, önemli bilim adamlarına baktığımızda, onların çok küçük yaşlardan itibaren bu yeteneklerine önem verildiğini, bunların değerlendirildiğini görüyoruz. Bu nedenle, üstün zekalı çocuklarımıza küçük yaşlarda sahip çıkılması ülkemiz adına çok önemli olacak. Bu çocuklarımızı doğru yönde eğitmezsek, bunlar hem aile hem de arkadaş çevrelerinde birer problem haline gelebildiğini, sürekli haşarı, hiperaktif çocuklar olduğunu görüyoruz. Bu çocukların doğru bir eğitimle çevrelerine ve insanlığa faydalı birer insan olacaklarını düşünüyorum. Projenin hayırlı olmasını diliyorum. Bu konuya önem vererek Kayseri'ye gelen misafirlerimize hoşgeldiniz diyorum'' diye konuştu.

Kaynak: İHA