"Sarıkamış Destanı" Belgeseli

KARS - Türk Halk Müziği Sanatçısı Uğur Demirci tarafından hazırlanan, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca desteklenen, "Sarıkamış Destanı" adlı belgesel filmin çekimleri tamamlandı.

AKUT Erzurum Başkanı Bünyamin Akbulut koordinatörlüğündeki 4 kişilik ekiple çekimlerine yaklaşık 10 gün önce Erzurum'un Narman ilçesinde başlanan belgeselin son çekimi Sarıkamış'taki Yukarı Sarıkamış Şehitlik Anıtı'nda yapıldı.

Sanatçı Uğur Demirci, burada gazetecilere yaptığı açıklamada Sarıkamış'ta şehit düşen 90 bin Mehmetçiği Türkiye'ye değil, dünyaya duyurmak için özel bir çalışma hazırladıklarını söyledi.

Çekimler kapsamında Narman-Tortum-Oltu-Soğanlı Dağları ve Top Yolu güzergahından Sarıkamış'a kadar olan şehitlikler ve hat üzerindeki köylerde yaşayan dede ve ninelerle röportajlar yaptıklarını anımsatan Demirci, "Sarıkamış'ı canlı kişilerden dinlemeye çalıştık, asıl amacımız buydu. Tarihi kitaplardan değil, tarihi kişilerden dinledik çünkü onlara babalarının, dedelerinin anlattıkları bizler için daha aydınlatıcı oluyor" dedi.

Yapılan çalışmanın Sarıkamış açısından önemli olduğuna değinen Demirci, şunları kaydetti:

"Bu projeyle genç nesillere geçmişte atalarımızın bu vatan uğruna neler yaptıklarını, ne çileler çektiklerini aktarmaya ve onların tarih bilincinin oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu bizim vefa borcumuzdur. Kısmet olursa kar yağdığı zaman ikinci aşamada klibimizi çekeceğiz. Ayrıca Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Sivas, Sarıkamış ve Kars'ta bu alanda derlemeler yapacağız. Sarıkamış Harekatı ile ilgili türküler, ağıtlar bilen kişilerle görüşüp derlemeler yapıp, üçüncü aşaması olarak da albüm çıkaracağız."

Demirci, filmin klip ve albümünün 2014 yılı ocak ayında yapılacak Sarıkamış Şehitleri anma etkinliği programında katılımcılara dağıtılacağını kaydetti.

Kaynak: AA