Nelson Mandela'nın 95. Yaş Günü

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın doğum günü dolayısıyla düzenlenen "Uluslararası Mandela Günü" etkinlikleri kapsamında BM Genel Kurulu'nda özel oturum gerçekleştirildi.

Oturumda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD'nin eski başkanlarından Bill Clinton, aktivist ve siyasetçi Jesse Jackson ve diplomatlar Mandela'nın özgürlük mücadelesini anlattı.

Toplantının başında Mandela'nın hayatından kesitler ile BM ziyaretleri ve konuşmalarının yer aldığı video gösterildi.

BM Genel Sekreteri Ban, yaptığı konuşmada, Mandela'nın dünya genelinde eşitlik ve adalet için verdiği savaşa dikkati çekerek, "Mandela, şefkat ve doğruluk modeli. O, gücün sorumluluğunu ve gereklerini yerine getirdi ve arkadan gelenlere devretti" dedi.

Mandela'nın, hayatının büyük bölümünü insan hakları mücadelesiyle geçirdiğini ifade eden Ban, kendilerinin de bugün ve her gün insanlık ailesini değişim, eşitlik ve barışçı bir dünya için harekete geçmeye çağırdıklarını söyledi.

Ban, hastanede yaşam mücadelesi veren Mandela'ya şifa dilerken, ailesi ve Güney Afrika halkına da iyi dileklerini sundu.

ABD eski başkanlarından Bill Clinton da "O'nun yüreği ve insan sevgisi çok büyüktü. Çoğu zaman kişisel dostluğumuz ile resmi görevlerimizi ayırmakta zorluk çekerdik" diye konuştu.

Clinton, Güney Afrika'da AIDS'in önlenmesi için verdiği mücadeleden de övgüyle söz ettiği Mandela'nın, kendini başkalarının yaşamına adadığını ve insanlara örnek olduğunu kaydetti.

Güney Afrika'nın demokratik seçimle göreve gelen ilk devlet başkanı olan Mandela, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu nedeniyle 8 Haziran'dan bu yana hastanede tedavi görüyor.

Kaynak: AA