"Gyrocopter" Pilotları Edremit'te Yetişiyor

BALIKESİR - Kısa iniş-kalkış mesafesi ve rüzgar toleransı dolayısıyla Avrupa ülkeleri ve ABD'de sıkça kullanılan, Türkiye'de de sayıları giderek artan gyrocopter adlı helikopter benzeri hava araçlarının pilotları, ülkede ilk kez Balıkesir'in Edremit ilçesinde açılan uçuş okulunda yetiştiriliyor.

Balıkesir Kocaseyit Havalimanı B Apronu'nda hizmet vermeye başlayan bir uçuş okulu ve bakım merkezi, Türk havacılığı için uluslararası belgelere haiz gyrocopter,ultralight uçak ve microlight pilot eğitimleri veriyor.

İstanbul'dan sonra Edremit'te 8 hava aracıyla hizmet vermeye başlayan okul, pilotaj eğitimlerinin yanı sıra hangarda gyrocopter, ultralight, microlight bakım ve onarımlarını da gerçekleştiriyor.

Uçuş okulu ve bakım merkezinin genel müdürü Pilot Koray Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, modern teknoloji ürünü olan ve özellikle Avrupa ve ABD'de kısa iniş-kalkış mesafesi ve rüzgar toleransı dolayısıyla sıkça kullanılan bu araçların sayısının Türkiye'de de arttığını söyledi.

Gyrocopterin, geleceğin önemli havacılık araçları arasında gösterildiğini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Merkezde, 'Türkiye'de ilk' sloganıyla uçuş ve bakım eğitimlerine başladık. 15 Mayıs'ta Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından okul statüsü tarafımıza verildi.

Bu tarihten itibaren eğitimlere başladık. Ultralight pilot eğitimini uçak, gyrocopter ve microlight kategorilerinde veriyoruz. Sıfırdan uçuşa başlayan bir öğrenci yaklaşık 1,5 ayda ultralight pilot lisansı almaya hak kazanabiliyor. Okulda aynı anda 9 öğrenciye eğitim verebiliyoruz."

-Pilot olmanın bedeli 4 bin-6 bin avro

Yılmaz, ücretlerinin, tercih edilen hava aracına göre 4 bin ile 6 bin avro arasında değiştiği bilgisini verdi.

Okulda eğitimlerin sabah brifingiyle başladığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Eğitmen ve öğrenci pilotların katıldığı toplantıda hava durumu, uçuş saatleri, eğitim aşamaları planlanıyor. Ayrıca bu toplantıya okulun doktoru da katılıyor. Teorik eğitimlerin yanı sıra uygulamalı eğitimler için de pilot adayları, Balıkesir Kocaseyit Havalimanı kullanılarak Kazdağları'nın yamaçlarında, Ege Denizi'nin eşsiz mavisi ve zeytin yeşilinin üzerinde görsel bir eğitim alma şansı buluyor."

Kaynak: AA