Askon'dan Faizsiz Finans Yapılanması Talebi

İSTANBUL - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Genel Başkanı Mustafa Koca, finans sisteminin sadece faizi garanti altına alan bir yapıya hizmetten çıkarılması ve faizsiz finans yapılanmalarının daha yoğun olarak organize edilmesi gerektiğini belirtti.

ASKON Başkanı Mustafa Koca, yaptığı yazılı açıklamada, "evrenin en büyük sömürü düzeninin faiz aracılığıyla işlediğini ve açıkta yaşayan büyük kitlelerin, kapalı kapılar ardında yaşayan çok dar çevrelere hizmet etmek için hayatlarını verdiklerini" savundu.

Asla risk almayan ve kesinlikle dürüst olmayan bu yapıların, sadece reel sektörde iş yapmaya çalışan insanlar için değil, tüm çalışan kesimler ve dar gelirli insanlar için en yüksek tehlike barındıran kesim olduğunu ileri süren Koca, şunları ifade etti:

"Piyasaları manipüle etme konusunda sonsuz fırsatı olan bu yapılar, kendi aralarında her türlü kirli ilişkiyi gizlice organize edebiliyor. Böylece normal piyasa beklentisi ile ekonomiyi takip ederek iş yapmaya çalışan insanlar arka planda yapılmış bu organizenin kurbanı oluyor ve ciddi kayıplarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu tutum maalesef ulusal ölçekte de böyle küresel ölçekte de... Rekabet kurumlarının zaman zaman bu tuzakları yakalamış olması ve bir kısım ceza uygulamaları yapmış olması, bu derin gerçeği değiştirmiyor. Sadece taktiklerini değiştirmelerini zorlamış oluyorlar.

Bu düzen değişmeli. Finans sistemi sadece faizi garanti altına alan bir yapıya hizmetten çıkarılmalı. Finans da tüm insanlığın hizmetinde olması gereken bir değerdir. Bizatihi mal kabul edilmesi yanlıştır. Yeniden değişim aracı rolüne döndürülme mücadelesi verilmelidir. Para risksiz para kazandırmamalıdır. Manipülasyon yapamamalıdır. Faiz, finans sisteminin içinden çıkarılırsa o zaman bu anlamdaki hevesi devre dışı kalır. Paranın daha yaygın bir şekilde piyasada olması sağlanır. Sadece bazı ellerde toplanmasına engel olunur ve üzerinden sömürü düzeni kurgulanması daha zor hale gelir. Bu yüzden faizsiz finans yapılanmaları daha yoğun olarak organize edilmeli ve bu düzene artık bir son verme kararlılığı gösterilmelidir."

-"Kamu bankaları faizsiz sisteme pencere açmalı"

Mustafa Koca, Türkiye'de faizsiz olarak hizmet vermeye çalışan kurumların henüz yüzde 6 seviyelerinde kalmasının hizmet ve rekabet yetersizliğini doğurduğunu, bu oranın yüzde 30-40'ları bulduğunda, durumda ciddi anlamda değişiklikler olacağını ifade ederek, "En azında şimdilik kamu bankaları faizsiz sisteme pencere açma becerisi göstermeli. Çok şube ve çok mevduat bu konuda yeni alanın gelişmesine büyük destek sağlayacaktır. Belki bu vesileyle özellikle reel sektörün faizden çektiği sıkıntılara da bir nebze olsun merhem olma imkanı doğacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA