İş Genel Başkanı Arslan'IN Açıklaması

KONYA - Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye'deki tüm belediyelerde çalışan kadrolu işçi sayısının 60 bin civarında olduğunu belirterek, taşeron firmalarda çalışan işçi sayısının ise 300 bini geçtiğini söyledi.

Arslan, Hizmet-İş Sendikası Konya Şubesi tarafından düzenlenen iftar yemeğinin ardından yaptığı konuşmada, İskenderun Demir Çelik Fabrikasında toplu iş sözleşmesinin yapılamadığı için grev başlattıklarını dile getirerek, 24 saati dolduran grevin başarıyla devam ettiğini belirtti.

Belediyelerde çalışan taşeron işçi sayısının 300 bini aştığına değinen Arslan, şöyle konuştu:

"Belediyelerde hizmet veren işçi kardeşlerimiz malesef taşeron işçilerdir. Onların hiçbir iş sözleşmesi ve sendikal hakkı bulunmamaktadır. Kamuda çalışan taşeron işçiler toplu sözleşme hakkından mahrum, ücretleri, izinleri ve sosyal hakları tamamen taşeron firma tarafından belirlenip, onlara dayatılan modern köle gibi çalıştırılıyor. Israrımız, gayretimiz bu arkadaşlarımızın toplu iş sözleşmesine dahil edilmesidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile belediyelerde çalışan taşeron işçilerin durumunu görüştük. Türkiye'deki tüm belediyelerde çalışan kadrolu işçi sayısı 60 bin civarında, taşeron firmalarda çalışan işçi sayısı ise 300 bini geçimiş durumdadır. Büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Bizi duysunlar belediye başkanları... Bu gidiş, iyi değil. Aynı işi yapan insanlar arasında ücret farkı had safhada. Bu sorunların çözümü için kanun veya mevzuat gerekmiyor. Gelin bu işi çözelim. Binlerce taşeron işçiyi örgütsüz bırakırsanız, sendikasız bırakırsanız, olacak büyük sıkıntıları göğüsleyemezsiniz. Burada çözelim, Konya modeli oluşturalım. Emek dünyasının sesine kulak veriniz.".

Kaynak: AA