Eskişehir'de 250 Böbrek Nakli

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Enver İhtiyar, 1990 yılında kurulan Genel Cerrahi Servisi Böbrek Nakil Ünitesi'nin hastalar için büyük şans olduğunu belirterek bugüne kadar 250 organ nakli yapıldığını belirtti.

Eskişehir'de 250 Böbrek Nakli
Prof. Dr. Enver İhtiyar, organ bağışı konusunda dünya standartlarını yakalamak ve şifa bekleyen insanlara fayda sağlamak için her 4 kişiden 3’ünün bağışta bulunması gerektiğini vurguladı. İnsanların, hasta yakınlarının beyin ölümü gerçekleşmesine rağmen 'Çıkmadık candan umut kesilmez' mantığıyla organ bağışlamadığını anlatan Prof. Dr. İhtiyar, organ nakli konusunda duyarlı olunması gerektiğine değindi

ESOGÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver İhtiyar, hastalar için bir şans olan Genel Cerrahi Servisi Böbrek Nakil Ünitesi hakkında da bilgi verdi. Oluşturulan ve 30 kişinin görev aldığı birimin, Türkiye’de nadir bulunan böbrek nakil üniteleri arasında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Enver İhtiyar, ‘‘Hastanede 1990 yılından bugüne kadar 250 hastaya organ nakli yapıldı. Genel Cerrahi Servisi’nde bölümüne bağlı olarak 10 yatak kapasiteli üniteler bulunmaktadır. Ayrıca üniteye ait Vehbi Koç tarafından yaptırılan laboratuvarımız var’’ diye konuştu.

ESKİŞEHİR, KÜTAHYA, AFYONKARAHİSAR VE BİLECİK'TE 500 KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR
Eskişehir, Afyonkarahisar, Bilecik ve Kütahya’da yaklaşık 500 kişinin böbrek nakli beklediğini de açıklayan Prof. Dr. Enver İhtiyar, bu sayıya her yıl 30-40 kişinin daha eklendiğini belirtti.

Prof. Dr. İhtiyar, kişinin ‘öldükten sonra organlarımı bağışlıyorum’ yazısının altına imza atması ile naklin yeterli olmadığını, aile bireylerinin bu durumu onaylaması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: İHA