Tahran'da Hat Sergisi

TAHRAN - İran'ın başkenti Tahran'da, Türkiye'nin de arasında bulunduğu 20 ülkeden sanatçıların eserlerinin yer aldığı Bismillah Hat Sergisi açıldı.

Türkiye'nin de kurucu üye olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatının Tahran'daki merkezinde açılan uluslararası Bismillah Hat Sergisi, büyük ilgi gördü.

Türkiye, Bosna Hersek, Azerbaycan, Pakistan ve İran'ın da arasında yer aldığı 20 ülkeden hat sanatçılarının, yaklaşık 200'e yakın eserinin bulunduğu serginin açılışında konuşan İran kültür ve İrşad Bakanı Muhammed Hüseyni, "Hat sanatçılarının Kur'an-ı Kerim'i güzel bir görsellikle yazmakla kalmadıklarını aynı zamanda, oldukça önemli manevi bir ibadet aşkı ile çalışma yürüttüklerini" söyledi.

Bu yıl onuncusu düzenlenen hat sergisinin, İslam ülkeleri arasında kültürel bağın oluşmasına da katkı sağladığına inandığını belirten Muhammed Hüseyni, şunları söyledi:

"Geçmişte muhtelif sanat ve kültürel etkinlikler düzenlenmiştir. Fakat sanat, özellikle de hat sanatı ortak bir dil olarak herkesin dikkatini çekmektedir. Bu tür çalışmaların işbirliğinin gelişmesinde önemli etkileri ve faydaları vardır. İslam dünyasının, birbirine düşürülmek istendiği bu dönemde, böyle kültür ve sanat etkinlikleriyle Müslümanların kalplerinin birbirine yakınlaşmasına katkı sağlayacak çalışmalara destek vermekteyiz. Müslümanlar için önemli ve kutsal bir ay, Kur'an-ı Kerim'in ayı olan mübarek ayın Müslümanlar arasında birlik, beraberlik ve vahdetin, sevgi ve muhabbeti arttıracak çalışmalara hız verilmesi için ECO'nun kültür işbirliği teşkilatının faaliyetlerini önemli görüyoruz."

-"İran ile Türkiye ilişkilerinin geleceği aydınlık"-

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kültür ve İrşad Bakanı Hüseyni, İran ile Türkiye arasında başta kültürel ilişkiler olmak üzere, ikili ilişkilerin geleceğinin aydınlık olduğunu söyledi.

Hüseyni, iki ülkenin dost ve kardeş ülke olduğunu ve son bir yılı başta olmak üzere kültürel ilişkilerin her geçen gün geliştiğine tanık olduklarını belirtti.

Kültür sanat etkinliklerinin karşılıklı düzenlenmesinin de ikili işbirliğine önemli katkılar sağladığına inandığını ifade eden Hüseyni, "Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de İran Haftası, İran Filmleri Haftası gibi etkinlikler düzenlendi.

Muhtelif ilmi sempozyumlar gerçekleştirildi.

Değerli dostumuz, Türkiye Kültür Bakanı'nı İran'da ağırladık. Sadece bunlarla kalınmadı. Kültür ve sanat etkinlikerinde ortak sergiler açıldı. 2013 yılını Türkiye'de İran yılı, 2014 yılını da İran'da Türkiye yılı olarak ilan ettik" diye konuştu.

Hat sergisi, Kur'an-ı Kerim fuarı gibi etkinliklere Türkiyeli sanatçıların katılmasının da ikili işbirliğinde özellikle bölgedeki şartlar dikkate alındığında önemli katkı sağladığına inandığını anlatan Muhammed Hüseyni, mübarek ayda işbirliğine katkı sağlayacak çalışmaların iki ülkeye bereket kazandıracağını umduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA