Abd'den Rusya'ya Snowden Eleştirisi

WASHINGTON - ABD yönetimi, Rusya'yı, Amerikan istihbaratının küresel casusluk faaliyetlerini ifşa eden Edward Snowden'ın Moskova'daki havaalanında insan hakları savunucularıyla görüşmesine izin vermek suretiyle Snowden için "propaganda platformu" sağlamakla eleştirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın brifinginde, Rusya'dan sığınma hakkı isteyen ve halen bulunduğu Moskova'daki Şeremetyevo Havaalanı'nda insan hakları savunucularıyla görüşen Snowden için "propaganda platformu" sağlamanın, "Rus hükümetinin daha önce yapmış olduğu, Rusya'nın tarafsızlığına dair beyanlarına ters düştüğünü" söyledi.

Carney, bu durumun ayrıca, "Rusya'nın, Snowden'ın ABD'nin çıkarlarına daha fazla zarar vermesini istemediği yönündeki güvenceleriyle de uyumsuz olduğunu" belirtti.

Bununla birlikte, Snowden olayının ABD'nin Rusya ile arasındaki önemli ilişkiye zarar vermesini istemediklerini ve vermemesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Carney, Snowden'ın, gizli bilgileri izinsiz olarak ifşa etmesi nedeniyle kendisine yöneltilen suçlamalarla yüzleşmek üzere ABD'ye geri gönderilmesi için kesin yasal gerekçenin olduğu noktasındaki görüşlerini, Rusya nezdinde dile getirmeye devam ettiklerini kaydetti.

Carney ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün, konuyla ilgili Washington'ın kaygılarını iletmek üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yapacağını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de Rusya'nın Snowden'ın insan hakları savunucularıyla görüşmesine olanak tanıdığı gerekçesiyle duydukları hoşnutsuzluğu dile getirerek, bunun Snowden'a "propaganda platformu" sunduğunu ifade etti.

Psaki, "Rus yetkililer ve kuruluşların, hükümetin Snowden konusunda Rusya'nın tarafsızlığını ortaya koyan beyanlarına rağmen, bu aktivistler ve temsilcilerin Snowden ile görüşmek üzere Moskova havaalanının transit bölgesine girmelerine izin vererek bu görüşmeye olanak tanımalarından hayal kırıklığı duyduk" dedi.

Rusya'nın "Snowden için bir propoganda platformuna olanak tanımamış" olması gerektiğini ifade eden Psaki, Moskova'nın Snowden'ın sığınma talebini kabul etmesi halinde bunun ABD-Rusya ilişkilerinde kaygıya yol açabileceğini ancak henüz o noktada olmadıklarını dile getirdi.

Psaki, "Henüz o noktada değiliz. Hala doğru olanı yapma ve Snowden'ı ABD'ye iade etme için fırsatları var ve ümidimiz de bu yönde" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA