Türk Piyanistin Uluslararası Başarısı

ESKİŞEHİR - DENİZ AÇIK - Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda okutman olarak görev yapan Eren Yahşi, ABD'nin Washington kentinden düzenlenen "World Pianist İnvitational" adlı yarışmada, 2 bin 500 piyanist arasında 3'üncü oldu.

Yahşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyano eğitimine 7 yaşında Balıkesir'in Bandırma'da ilçesinde başladığını belirterek, 1995 yılından itibaren de AÜ Devlet Konservatuvarı'nda devam ettiğini kaydetti.

Son 8 yıldır da AÜ Devlet Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olarak çalıştığını ifade eden Yahşi, şöyle konuştu:

"Babamın teşvikiyle başladığım piyano, yaşam tarzım haline geldi. Öğrenciyken 2002 yılında 2. Ulusal Genç Yenetekler Piyona Yarışması'na katıldım. 12-18 yaş kategorisinde birinciliği elde ettim. Daha sonra geçen yıl düzenlenen 1. Adnan Saygun Bodrum Piyano Yarışması'nda birincilik ödülü aldım. Bu yıl da 14-15 Haziran'da ABD'nin Washington kentinde düzenlenen World Pianist İnvitational Yarışması'nda katıldım. Yarışmanın ilk turunda DVD kaydı yapıp gönderdik. Jüri tarafından dinlenen 3 bin 500 kişiden 25'ini final performansı için çağırdılar. Yarışmada, 5 kişinin mücadele ettiği 22-29 yaş kategorisinde bulundum. Washington John F. Kennedy Center'da final performası gösterdim. Chopin'in Etüd'ünü seslendirdim. Performansın sonunda üçüncü oldum."

Yahşi, Türk piyanistin geniş katılımla uluslarası bir yarışmada derece almasının önemli olduğuna değinerek, "Türkiye'den geldiğimi söyleyince yarışmacılar çok şaşırdı. Türk piyanistler dünya sahnesinde ön planda değil. Son 10-15 yılda Asyalılar, piyanoda ön plana çıktı. Bir Türk aradan çıkınca merak uyandırdı. Bana çeşitli sorular yönelttiler" dedi.

Yahşi, Türkiye'yi farklı yarışmalarda temsil etmek için çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA