Orucun, Kanser Hastalarındaki Etkisi

BURSA - Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Demiray, bazı bilimsel araştırmalarda varılan sonuçlara göre, aç bırakılan kanser hastalarında özellikle kemoterapiye daha iyi cevap alındığının belirlendiğini ve bundan dolayı orucun, kanser tedavisinde olumlu etkiye sahip olduğunu bildirdi.

Demiray, yaptığı yazılı açıklamada, kanser hastalıklarında tedavi süreciğini olumsuz etkileyen iki faktörü, kilo artışı ve şekerli gıdaların fazla tüketimi diye nitelendirdi.

Bu süreçte fazla kalori alımının da zararlı olduğuna dikkati çeken Demiray, "Yapılan birkaç akademik araştırmada aç kalmanın kanser tedavisi sürecini, özellikle de kemoterapiyi desteklediği, aç bırakılan hastalarda kemoterapiden daha iyi neticeler alındığı saptandı" ifadesini kullandı.

Demiray, ramazan ayında oruç tutmak isteyen kanser hastalarının, mutlaka hekimlerinin tavsiyelerine göre hareket etmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Modern tıp, beslenmeyi kanser tedavisinin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor. Ramazan ayında oruç tutmak isteyen kanser hastaları, mutlaka hekimlerinin tavsiyelerine göre hareket etmelidir. Kanserin türüne, evresine ve tedavi sürecine göre hekimler farklı uyarılarda bulunabilir. Kansere karşı sağlıklı beslenme için beslenmenizde zerdeçala yer açın. Bunun etken maddesi curcumin, günümüzde kanser tedavinde kullanılmaktadır. Beyaz et, özellikle balık tüketmeye özen gösterin. Özellikle omega 3 yönünden zengin olan keten tohumu yağı ve kenevir tohumu yağı da tercih edilebilir. Günlük besinlerinizi seçerken süt şekerinin düşük olmasına dikkat edin. Unutmayın; yağı azaltılmış olan popüler adıyla 'light' ürünlerde daha fazla süt şekeri ve şeker ilavesi vardır. Beslenmenizde lifli gıdalara olabildiğince yer açın. Nişastalı gıdalardan uzak durun."

Kaynak: AA