Organik Arılar

Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde sadece mor kekikle beslenen arılardan organik bal elde ediliyor.

Organik Arılar
Arılara hastalık bulaşmaması için, Bozcaada’ya dışarıdan arı getirmek yasak. Adada yetişen mor kekikler de titizlikle korunuyor.
Piyasada sıklıkla rastlanan sahte balın önüne geçebilmek için organik arıcılığı destekleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bozcaada’da arıcılığı geliştirmek için çalışma yapıyor. Bozcaada’nın meşhur mor kekiği, arıların başlıca besin kaynağını oluşturuyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve adada bolca bulunan mor kekiklerin toplanması, koparılması ve ada dışına çıkarılması yasak. Ada’daki saf arı ırkının korunması ve arılara hastalık bulaşmasının önlenmesi için, gezici arıcıların da ada’ya girişi yasaklandı.

BOZCAADA'DAKİ BÜTÜN BALLAR DOĞAL
Bozcaada Arıcılar Birliği Başkanı Nizamettin Sarıkaya, ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün de desteklemeleriyle, organik arıcılık yaptıklarını söyledi.

Yetiştirdikleri arılardan aldıkları mor kekik balının saf ve katkısız olduğunu söyleyen Sarıkaya, “Ada’da yaptığımız arıcılıkta her şey doğal. Arılar, doğal ortamda yayılıp mor kekiklerle besleniyor. Organik arıcılığa geçiş yaptık. Bozcaada’mıza dışarıdan arı gelmesi yasak. Ada organik bir bölge olduğu için, arı hastalığını önlemek amacıyla bu yasak uygulanıyor. Bu nedenle bizim arılarımızda herhangi hastalık yoktur” dedi.

Ucuz balların, vatandaşın canını yaktığını da söyleyen Sarıkaya, “Bal konusunda, herkesin ayrı bir üretimi var. Sahte ballarda, kanserojen madde olduğu biliniyor. İnsanların tanıdığı kişilerden bal alması daha doğru olur. Balın en güzeli doğal olanıdır” diye konuştu.

Kaynak: İHA