'İslamcılık öldü'

Mümtaz'er Türköne, İslamcılığın öldüğünü söyledi.

'İslamcılık öldü'
CNN TÜRK'te Şirin Payzın'ın sunduğu 'Ne Oluyor' programına konuk olan Mümtaz'er Türköne, İslamcılığın öldüğünü söyledi. Türköne, Türkiye'de İslamcılık ithamlarıyla iktidara gelen bir partinin toplumu modernleştirip zenginleştirmesi ile İslamcılık algısının değiştiğini, Mısır toplumunun da talebinin bu olduğunu söyledi.

'HÜKÜMETLERİN İSLAMCILIKLARI BAŞARISIZ DİYEMEZSİNİZ'

Mümtaz'er Türköne, 'İslam dünyasında yaşanan tecrübelerde islama dair, islamcılığa dair bir tartışma yürütmüyoruz. İktidarlar geldi, siyasi akılları yetmedi, tecrübeleri yetmedi, diyebilirsiniz. Ama islamcılıklarında şurada eksik olduğu için başarısız oldular diyemezsiniz' şeklinde konuştu.

Bunun üzerine Şirin Payzın, 'Dolayısıyla İslamcılık öldü diyorsunuz bu anlamda' dedi.

'MISIR'IN TALEBİ DE BU'


Mümtaz'er Türköne de, 'İslamcılık öldü tabi' karşılığını vererek şunları söyledi:

'Burada Türkiye'nin oynadığı rolü çok içeriden baktığımız için farkedemiyoruz ama Mısır'daki tecrübede de hızlı bir şekilde yaşamasının arkasında da Türkiye var, Türkiye'nin tecrübesi var. Türkiye bir şeyi başardı. İslamcılık ithamlarıyla, şeriat devleti kurma ithamlarıyla iktidara gelen bir hükümet, demokrasiyi işletti az buçuk, modernleştirdi toplumu, zenginleştirdi. Bu zenginleştirme faslı belki de hepsinden daha önemli, gelir adaletsizliği, yoksul kesimlerin palazlanması filan. Bunları başardı. Mısır'ın talep ettiği şey de bu.' BEYAZ GAZETE