Mehmetçiğe Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Eğitimi

ANKARA - EDA ÜNLÜ ÖZEN - Vatani görevini yapan erbaş ve erler, asker ocağında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi alacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik vizyonu çerçevesinde, örgün eğitimin dışında kalan yetişmiş insanların da eğitilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda, her yıl yaklaşık 450 bin erbaş ve erin silah altına alındığı Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde eğitimlerin artırılması için adım atıldı.

Bakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanacak protokolle vatani görevini yapan erbaş ve erlere toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi verilecek, var olan eğitim programları zenginleştirilerek güçlendirilecek.

Protokol çerçevesinde Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadına Yönelik Şiddet" konularında eğitim almış sürekli bir eğitici kadrosu oluşturulacak. Konulara duyarlı ve eğitim konusunda uzman personel arasından ilgili komutanlıklardan seçilecek 85 eğiticiye, Bakanlık tarafından "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele" konusunda iki haftalık "Uzman Eğitici Yetiştirme Programı" uygulanacak.

Uzman eğiticiler, ülke çapındaki birliklerden, birliklerdeki eğitim yükü, er ve erbaş sayısı dikkate alınarak seçilecek 300 eğitim subayına eğitici eğitimi verecek. Eğitici eğitimleri tamamlanan eğitim subayları da kendi çalıştıkları birliklerde ve çevre birliklerde "Yurt Sevgisi" eğitimi vermekle görevli 3 bin birlik eğiticisi personele en az 2 günlük "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eğitimi" gerçekleştirecek.

Eğitimleri tamamlanan askeri personel tarafından erbaş ve erlere yönelik askerlik hizmetine başlangıç tarihinden terhisine kadar olan dönemde her celp için 6 saatlik "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele" eğitim programı uygulanacak.

-Harp okullarında da konferans ve paneller düzenlenecek

Eğitici eğitimlerinde, "Kadının İnsan Hakları", "Türkiye'de Kadının Durumu", "Kadına Yönelik Şiddet", "Kadına Yönelik Şiddete İlişkin Yaygın-Yanlış İnanışlar", "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Mağdurlar Üzerindeki Etkileri" ve "Töre ve Namus Cinayetleri"nin de aralarında bulunduğu konular yer alacak.

Protokol çerçevesinde kuvvet komutanlıkları bünyesindeki harp okulları, astsubay meslek yüksek okulu ve sınıf okullarında "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması" ve "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele" konularında bilinçlendirme ve duyarlılık arttırmaya yönelik konferans ve paneller de düzenlenecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi, İşbirliği ve Eşgüdümün Artırılmasına Dair Protokol"ü 3 Temmuz 2013 Çarşamba günü imzalayacak.

Kaynak: AA