Lapseki'de Hava Ölçümü Gerçekleştirildi

ÇANAKKALE - Çanakkale Onsekiz Mert Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Coşkun Bakar ve Doç. Dr. Sibel Menteşe, Lapseki'nin İskele mevkisinde hava ölçümü gerçekleştirdi.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümünden Bakar ve Çevre Mühendisliği Bölümünden Menteşe, yürüttükleri proje için ilçeye geldiklerini bildirdi.

Projeyle Çanakkale merkez, Lapseki ve Çan ilçelerindeki hava kalitesiyle solunum sistemi ve diğer kronik hastalıklar arasındaki ilişkiyi araştıracaklarını ifade eden öğretim üyeleri, şunları kaydetti:

"Bu amaçla Lapseki merkezde 400 kişi ile görüşeceğiz ve nefes ölçüm testi yapacağız. Bir anket formu dolduracağız. Üç gün buradayız. Bu sabah saat 10.00'da başladık, 18.00' a kadar çalışmalarımızı sürdürecceğiz. İlk gün 200 kişiyi geçtik, bu da bizim için sevindirici. İkinci aşamada her bölgeden seçeceğimiz 100 kişilik örneklenmeyle bir yıl boyunca bu kişilerin, hem evlerinin içini hem de ev dışındaki hava kalitelerini izleyeceğiz. Burada birçok parametreyle hava kalitesinin içindeki bakteri ve mantarlarda izlenecek. Eşit zamanlı olarak bu kişilerle nefes ölçüm testi ve bir yıl sonra yine test yaparak, aradaki farkları takip edeceğiz. Hava kalitesinin sağlığa etkileri araştırılacak. Biz üç gün boyunca Lapseki'de çalışma yapacağız. Vatandaşımızı bekliyoruz."

Kaynak: AA