Atso Başkanı Budak Açıklaması

ANTALYA - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, hanutçulukla ilgili cezaların yeterli olmadığını, Kabahatler Kanunu'nda cezaların daha caydırıcı olması yönünde bir düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Antalya'nın turizm merkezi Kemer İlçesi'nde faaliyet gösteren bir grup esnaf, ATSO Kemer Temsilcisi Kadir Batu ile birlikte ATSO Başkanı Çetin Osman Budak'ı ziyaret etti.

Esnaf temsilcileri, turistik ilçede son dönemde sayıları hızla artan shopping mağazaları nedeniyle onlarca esnafın siftah yapmadan dükkanlarını kapatmak zorunda kaldığını ifade etti.

Acentalar ve rehberlerin turistleri özgür bırakmadığını ve alışveriş yapacak turisti anlaşmalı oldukları mağazalara yönlendirdiklerini kaydeden esnaf temsilcileri, Kemer'de geçen yıl 18 olan shopping sayısının bu yıl 21'e çıktığını ve artamaya da devam ettiğine dikkati çekti.

Esnaf temsilcileri, "Sadece Kemer değil, Göynük, Beldibi, Tekirova, Göynük esnafı da iş yapamaz halde. İlçe esnafı olarak shoppinglere karşı önlem alınması için bir imza kampanyası başlattık ve 550 imza topladık. Önlem alınmazsa kepenk kapatma eylemi yapacağız" şeklinde konuştular.

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak da hanutçuluk ve shopping sorununun tüm turizm bölgelerinin sorunu olduğunu belirterek, "Ticarette olduğu gibi turizmde de işyeri enflasyonu yaşanıyor ve arz fazlası var. Ticarette plansızlık ve kuralsızlık ticaret ahlakını da zayıflattı. Esnafın eksikleri var ama düzeltecek ortam yok, işleri kötüleştikçe esnafın eksikleri de artıyor" dedi.

Hanutçulukla ilgili, emniyet, belediye, esnaf odası ve ATSO işbirliğiyle bazı çalışmalar yapıldığını, fakat yeterli sonuç alınamadığını kaydeden Budak, Kabahatler Kanunu'nda cezaların daha caydırıcı olması yönünde bir düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

İl ve ilçe merkezlerinde ticaretin canlı olması, kent kültürü için geleneksel ticaretin korunması konusunda yerel yönetimlerin önemli olduğunu ve kent merkezlerinin daha fazla cazibe kazanması gerektiğini ifade eden Budak, bu amaçla geçen yıl Kemer'de yolları serinletme ve bisiklet yolları yapılması için projeler önerdiklerini söyledi.

Kaynak: AA