Türk Alman Uyum Süreci

Edirne - Almanya Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Aygül Özkan, "Özellikle sporun ve sanat hayatının Almanya'daki uyum sürecinde çok önem taşıdığını görüyoruz" dedi.

Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da spor ve sanatta başarılı Türk gençlerinin büyük taktir topladığını söyledi.

Başarılı gençlerin, diğerlerine de örnek olduğunu belirten Özkan, yetenekli Türk gençlerinin ülkedeki siyasette de rol aldığını ifade etti.

Almanya'da nereden geldiğine bakımaksızın herkesin başarılarının taktir edildiğini belirten Özkan, "Özellikle sporun ve sanat hayatının Almanya'daki uyum sürecinde çok önem taşıdığını görüyoruz. Birşeyler yaratabilmeniz, birşeyleri değiştirebilmeniz önemli. Almanlar da bunu anlıyorlar artık. Bir insanın nereden geldiği, saç rengi, ten rengi önemli değil" dedi.

Özkan, başarılı ve popüler Türklerin, uyum sürecine büyük katkısının olduğunu kaydetti.

Başarılı Türklerin, Almanya'da 50 yıllık göç sürecinde başarılamayanları kısa sürede hayata geçirdiklerini ifade eden Özkan, "Örnek gençlerimiz başarılarıyla çok kısa bir süre içinde kendilerini tanıttıklarını, sevdirdiklerini görüyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor. Örneğin Almanya'ya 1960'larda gelen anne ve babalar güçleriyle, azimleriyle birçok şeyi başardılar. Almanya'nın kalkınmasını sağladılar.

Ama gündemde değillerdi. Şimdi Mesut Özil olsun, Fatih Akın olsun veya siyasetçilerimiz olsun bunu gündeme taşıyorlar. İsimlerini ortaya çıkarıyorlar ve bizi de gururlandırıyorlar" diye konuştu.

-Avrupa'daki göçmen ayaklanmaları

Özkan, Avrupa'nın farklı ülkelerinde son günlerde yaşanan göçmen ayaklanmalarının, o ülkelerdeki gençlerin sosyal hayatlarında birçok sorunun olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. Yabancıların oturduğu yerlerde işsizlik oranının da artmasından dolayı olayların çıktığını ifade eden Özkan, şunları kaydetti:

"Yabancı kökenli olması veya belirli bir dine inanmış olmasının sorun olduğunu düşünümüyorum. Bu sorunlar sosyal anlamdaki sıkıntıların giderilmesini gösteren birşey. Oradaki gençlere bir fırsat, bir imkan verilmesi lazım. Meslek edinmeleri, bir iş bulmaları, sağlık sistemine dahil olmaları ve birçok sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Buna da siyasetçilerin çözüm getirmesi gerekiyor. Yabancılara karşı şiddet gelişmesini önlemek için çaba sarfetmek istiyorsak bu sosyal sorunları çözmemiz gerektiğini düşünüyorum."

Kaynak: AA