Mısır’da Çöp Kamyonu Devir Teslim Töreni Gerçekleşti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 150 adet çöp kamyonunun teslimini düzenlenen törenle gerçekleştirdi.

Büyük katılımın olduğu törende Mısır hükümetini temsilen Mısır’ın Çevre İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Khaled Mohamed Fahmy Abdel Aal, Yerel Kalkınmadan Sorumlu Devlet Bakanı, Muhammed Ali Beşir ve Kahire Valisi Abdel Kawi Khalifa yer aldı.
Törende ilk konuşmayı yapan Kahire Valisi Khalifa Türkiye’ye teşekkür ederek yaptığı açıklamada, “Bugün burada Türkiye tarafından hibe edilen 150 tane çöp kamyonunu teslim alıyoruz. Bildiğiniz gibi bu araçtan 150 tane geldi buraya. Bunların 100 tanesi Kahire, 30 tanesi Giza’ya 20 tanesi İskenderiye Belediyesine verilecektir. Kahire’ye verilen araçları Kahire’nin Güney bölgesine tahsis edeceğiz. Aynı zamanda hibe edilen bu araçlarla birlikte Türkiye tarafı 1 yıl boyunca bu araçların bütün onarım vesaire gibi işlerini yapacaktır. Diğer taraftan bu araçları kullanacak olan şoförlerin eğitimini de üstlenecektir. Tabiî ki bu proje bizim için çok önemli bir proje bildiğiniz gibi bununla biz güzel bir adım atmış olacağız. 2017 yılında tamamen bu konuda bilgi sahibi olduktan sonra kendimiz artık bu çalışmaları yapmış olacağız. Taşıma ve geri dönüşüm işlerini yapmış olacağız. Ben bir kez daha Türk heyetine teşekkür etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi kısa bir süre içerisinde Türkiye’den buraya 600 tane otobüs verilecektir. Ben bir kez daha sayın bakanlara emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise Mısır’a Başbakan Erdoğan ve Türk halkının selamlarını getirdiklerini belirterek, “Sizlere Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye halkının selamlarını getirdik. Bugün burada Türkiye ve Mısır’ın kardeşliğinin, dostluğunun, işbirliğinin somut bir örneğini hep bir arada gördük. Mısır halkının yaptığı devrim tüm dünyanın olduğu gibi bizim de büyük bir takdirle izlediğimiz devrim olmuştur. Ama bundan sonra aynı evrimi ekonomi alanında, kalkınma alanında da inşallah Mısır halkı gerçekleştirecek. Ve el birliği, iş birliği içerisinde Türkiye kendi dayanışmasını bu süreçte göstermeye devam edecek. Bu vesileyle kardeş Mısır halkını Mısır Hükümetini tekrar en derin saygılarımızla ve hürmetlerimizle selamlıyoruz. Mısır halkına önümüzdeki dönemde çok daha demokratik bir ortamda dünyada çok daha iyi bir yere gelmiş Mısır’da yaşamalarını temenni ediyoruz” dedi.

Mısır’ın Çevre İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Khaled Mohamed Fahmy Abdel Aal imzalanan protokolün sadece bir başlangıç olduğunu ve daha fazla işbirliği yapılacağını kaydederek, “Bugün bir protokol imzaladık. Protokol hiç bir şey değil, sadece bir başlangıçtır. Bizim amacımız 2 ülke arasında ekonomik alanda, sanayi alanında daha fazla işbirliğine gidilmesi dediğim gibi bu sadece bir başlangıçtır. Bizim amacımız özellikle 2 ekonomi arasında integrasyon ve işbirliğinin arttırılması. Bizim amacımız bu araçlar sayesinde önce çöplerin toplanması, nakledilmesi daha sonra bunların bertaraf edilmesi olacaktır. Ve bizim önümüzdeki dönemlerde en büyük sorunlardan bir tanesi atıklardan nasıl kurtulacağız bu konuda Türk tarafıyla da işbirliği yapacağız ve bu şekilde bunlardan kurtulmuş olacağız” dedi.

"2. ülkenize hoş geldiniz" diyen Yerel Kalkınmadan Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Ali Beşir de, “Gerçekten bu tören öyle bir zamanda yapılmaktadır ki Mısır Cumhurbaşkanı sayın Mursi bugünlerde 1. Yıl dönümünü doldurmaktadır ve aynı zamanda sayın Mursi Türk-Mısır ilişkilerine çok büyük önem vermektedir ve bizzat kendisi bunu takip etmektedir. Burada sayın Mursi sadece ilişkilerin dışında birçok konu üzerinde gerçekten yoğun çaba harcamaktadır. Bunlardan bir tanesi de temizlik meselesidir. Bildiğiniz gibi şimdi bu sayede Kahire’de, Giza’da ve İskenderiye’de bir dizi yeni çalışmalar yürütülecektir. Bizim amacımız temiz bir Mısır içindir. Biz de aynı zamanda Cumhurbaşkanı Mursi’nin ve Mısır Başbakanının sevgi ve selamlarını Türk Hükümetine ve Türk halkına buradan sizin aracılığınızla göndermek istiyoruz. Bizim amacımız 2 ülke arasındaki ilişkilerin tarihi yönleriyle, kültürel yönleriyle daha da pekişmesi, gelişmesi olacaktır. İkili işbirliğimiz sadece çevre üzerinde değil aynı zamanda yatırımlar ve diğer konuları da içerecektir. Türkiye’nin bize açmış olduğu kredi çeşitli alanlarda kullandırılacaktır. Görüyorum ki herkes burada. Gençler burada, Türk gençleri burada. Mısırlı gençler burada. Aynı zamanda Sanayi Bakanı, Altyapı Bakanı, Çevre Bakanı ve diğer bakanlar hepsi burada. Önemli olan bugün burada bu kampanyayı başlatmak. Sivil toplum kuruluşlarının vatandaşların hükümete bu konuda yardımcı olmasını beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, “Bu güzel günde hepinizi Türk halkının adına saygıyla selamlıyorum. Burada bugün sembolik olarak 150 adet çok modern otomatik çöp toplama araçlarını 100 tanesi Kahire’ye 30 tanesi Giza’ya ve 20 tanesi de İskenderiye olmak üzere beraberlik, kardeşlik için bir başlangıç yapıyoruz. Aynı şekilde bugün burada karşılıklı Mısır Arap Cumhuriyeti Çevre Bakanlığı’yla Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında bir protokol akdettik. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’la Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Mursi’nin yakınlığını hepimiz biliyoruz. Bu yakınlık Mısır halkıyla Türk halkının kardeşliğinin pekişmesine ciddi katkı sağlayacaktır. Mısır Devleti’nin tarihi derinliğini ve konumunu bütün dünya önemsemektedir ve Mısır’ın en önemli gelir kalemlerinden bir tanesi de turizm gelirleridir. Bu bakımdan Mısır’ımızın, Kahire’mizin, İskenderiye’mizin çok temiz olmasını önemsiyoruz. Bu bakımdan hem Mısır’ın, Kahire’nin tecrübelerini hem Türkiye’nin tecrübelerini birleştirerek Mısır’daki bu demokrasi yolunda atılan adımları, Mısır’ı Kahire’yi pırıl pırıl yaparak da geliştirmek için üzerimize ne düşüyorsa ne gerekiyorsa hepsini yapmaya amadeyiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin son 10 buçuk yılda yakalamış olduğu istikrar güven ve kalkınmayı Mısır’da da yakalamak istiyoruz. Burada da inşallah bu bütünlüğü, beraberliği yakalarız beraberce kalkınmak için çok daha güzel, çok daha büyük bir birleşme elde ederiz. Bugün dünyada çevre dünyanın 1. gündem maddesidir. Bu bakımdan Mısır’da da Çevre Bakanlığımızla birlikte bugün yaptığımız protokol kapsamında çöplerin katı atıkların toplanması ve bertaraf edilmesi, atık suların arıtılması, fabrikalardaki havayı kirleten unsurların azaltılması, doğanın, bitki hayatının geliştirilmesi, derelerin ve toprağın kirlenmesinin önlenmesi noktasında çok ciddi çalışmalar yaptık. Protokolümüze maddeleri zerk ettik. Aynı şekilde kentsel dönüşüm noktasında eski evlerin, salaş evlerin, gecekonduların dönüştürülmesi noktasında ve konut üretimi noktasında fakir fukaraya konut edindirme noktasında beraber çalışacağımızı yine protokolümüze yazdık. Bugün buradaki bu törenimiz son derece önemli bir adımdır. Gelecek çalışmalarımızın son derece önemli bir eşiğidir. Bu bakımdan her 2 ülke halkına İslam dünyasına barış getirmesini, kardeşlik getirmesini kalkınmasına bir ivme olmasını diliyorum, hediyenin Mısır halkına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Törenin ardından bakanlar birbirlerine hediye ve plaketler vererek fotoğraf çektirdi.
Kaynak: İHA