Manisa'daki Orman Yangını

İzmir - İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, İzmir-Manisa karayolu Sabuncubeli mevkisinde dün meydana gelen yangının olumsuz hava koşullarına rağmen yapılan etkin mücadeleyle can kaybı da olmadan atlatıldığını, 200 hektar civarında ormanlık alanın zarar gördüğünü söyledi.

Aydın, Manisa'da dün çıkan orman yangınıyla ilgili Bölge Müdürlüğünde gazetecilere yaptığı açıklamada, meteorolojinin, hava neminin yüzde 20'nin altına düşeceği, rüzgarın da saatte 75-80 kilometre hıza ulaşacağı yönünde daha önce yaptığı uyarılar doğrultusunda, teşkilat olarak orman yangınları için teyakkuz halinde olduklarını belirtti.

Tüm ekiplerin hassas bölgelerde orman içinde konuşlandırılmış durumda olduğunu ve bu sayede Manisa'daki orman yangını çıkana kadar İzmir'de Çeşme'den Selçuk'a kadar uzanan alanda çıkan 10 kadar yangının büyümeden söndürülebildiğini dile getiren Aydın, Manisa'daki yangına da 13.55'te Alo 177 hattına yapılan ihbarla anında müdahale için harekete geçildiğini söyledi.

- "Şiddetli rüzgar dolayısıyla düşme tehlikesi geçirdik"

Aydın, bölgeye helikopterle gittiklerinde çok şiddetli fırtına söz konusu olduğunu ve yere zor indiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Şiddetli rüzgar dolayısıyla düşme tehlikesi geçirdik ve zor indik. Sonrasında karadan yangını yönetmeye başladık. Söndürme helikopterlerimiz rüzgarın saatteki hızı 85 kilometreye ulaşması nedeniyle saat 16.00'ya kadar su atamadı ve bu aralıkta yangın tüm ormana yayılmış vaziyetteydi. Biz yer ekiplerimizle mücadeleye devam ettik. Bu arada Balıkesir, Muğla ve Denizli Bölge Müdürlüklerinin de takviye yer ekipleri geldi, ama ilk 2 saat içerisinde zaten yangın etkili olduğu alanın tamamına yayılmıştı."

-"Can kaybı olmadan atlatılması başarıdır"

İzmir-Manisa karayolunun kenarında başlayan yangının Muradiye ilçesine Emek Deresi'ne kadar yayıldığına ve bu bölgede yerleşim yerlerinin bulunduğuna işaret eden Aydın, şöyle konuştu:

"Yangının etkili olduğu alanın içerisinde siteler vardı, Gökçebelen Yaylası vardı, buralarda hem hayvanlar vardı hem çiftlik evleri vardı. İnsan yoğunluğu söz konusuydu. Valilikle yaptığımız görüşmelerle bir taraftan onları boşaltmaya çalıştık, bir yandan yangınla mücadele ettik. Bu mücadelemiz organize bir biçimde, iyi koordinasyonla sabaha kadar devam etti.

Şu anda yangın kontrol altında, soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Bu bir afetti. Biz, Türkiye olarak orman yangınları konusunda çok iyi ülkelerden birisiyiz, çok iyi mücadele ediyoruz ama bu kötü hava hallerinde, ekstrem hallerde yangın çıktığı zaman bir afet haline dönüşüyor. Bunu da bu şekilde söndürmek, bir can kaybı olmadan söndürmeyi bir başarı addediyoruz."

-İnsan kaynaklı çıkan yangında 200 hektar alan yandı-

İbrahim Aydın, yangının Karakoca köyünde yakılan bir ateşin rüzgarla ormana taşınması sonucu çıktığını bildirdi.

Bu yıl için meteorolojinin güneşte patlamalar olacağı, bunun da orman yangınları için ekstrem hava koşullarına zemin hazırlayacağı uyarısında bulunduğuna işaret eden Aydın, şu çağrıda bulundu:

"Bu Karakocalı köylümüz de bu ateşi yakarken, böyle bir afet olmasını istemezdi ama işte yaktı, arkasından bir rüzgar, fırtına, hortum çıktı aldı gitti ateşi ormanın içerisine dağıttı ve 200 hektar civarında ormanı etkiledi, zarar gördü. Bunun içerisinde yerleşim yerleri ziraat alanları var ölçümleri yapılacak netleşecek ama hektarın ne olduğu çok önemli değil. 200 hektar yandı, binlerce hektarın önüne geçildi. Bu yangın ağustos-temmuz ayında olmuş olsaydı ne Spil Dağı kalırdı ne Manisa-İzmir yolu kenarındaki ormanlar kalırdı. İzmir Yamanlar Dağı'na gelir dayanırdı bu yangın onun için ben orada çalışan arkadaşlarımı kutluyorum, canla başla çalıştılar.

Önemli olan yangınların çıkmaması. İnsanlarımız dikkatli olsunlar. Orman yangınlarının yüzde 97'si insan kaynaklı. Onun için o hava hallerinde lütfen ateşle oynamasınlar, yoldan geçerken sigara izmaritini atmasınlar, pikniğe gidip mangal ateşi yakmasınlar, bahçe temizliği yapmasınlar. Ne olur bu önümüzdeki günlerde, rica ediyoruz ateşle oynamasınlar, yoksa bu güzel çevremizi, yeşil doğamızı yok ederler."

Kaynak: AA