BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken Yalova'da

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Çözüm süreci ile ilgili birinci aşama Haziran sonu ya da Temmuz başı itibarı ile artık tamamlanmak üzere.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken Yalova'da
Bundan sonra top hükümette olacak” dedi.

Baluken, Yalova'da Uygulama Oteli'nde partisinin düzenlediği istişare toplantısına katıldı.

Program öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Baluken çözüm sürecinin 1. aşamasının Haziran sonu Temmuz başı gibi tamamlanacağını söyledi.

Çözüm sürecinin sağlıklı ilerlemesinin artık 76 milyonun kaygısı haline dönüştüğünü dile getiren Baluken, "Çözüm süreci ile ilgili birinci aşama Haziran sonu ya da Temmuz başı itibarı ile artık tamamlanmak üzere. Bundan sonra top hükümette olacak. İkinci aşamanın demokratik, yasal ve anayasal değişiklikler boyutu ile hızla hayata geçmesini bekliyoruz. Tüm halkımızın beklentisi budur. Çözüm sürecinin sağlıklı ilerlemesi artık 76 milyonun ortak kaygısıdır. Belirli küçük, kırkçı, şövenist, aşırı milliyetçi kesimler dışında 76 milyon insanımızda bu konuyla ilgili ortak bir duygu oluşmuştur. Hükümetin artık 2. aşamanın gereklerinin yerine getirilmesi aşamasında hızla somut bir takım adımlar atması ve demokratikleşme ile ilgili bir takım düzenlemeler yapması gerekiyor" dedi.

"PKK'LILAR TEMMUZ BAŞINA KADAR SINIR DIŞINA ÇIKMIŞ OLACAK"
PKK'lı teröristlerin sınır dışına çıkışının ne zaman tamamlanacağı yönündeki soruya ise Baluken, "Bunu KCK bilir ancak PKK'lıların sınır dışına çıkışı da büyük oranda Temmuz başına kadar tamamlanacak" şeklinde konuştu.

Taksim'de yaşanan olayları da değerlendiren Baluken, "Taksimdeki olaylar ekolojik ve Türkiye'nin daha fazla demokratikleşmesi kaynaklıdır. Taleplerin dile getirildiği önemli bir eylemsellik ortaya konuldu. AKP hükümetinin otoriter baskıcı, yasaklamaya çalışan ve her şeyi ben bilirim anlayışı ile bu olay giderek çeperi genişleyen bir direnişe dönüştü. Biz başından beri Taksimde ki bu haklı taleplerin yanında olduğumuzu, mücadelenin içinde olduğumuzu söyledik. Çeperin genişlemesi ile birlikte bu haklı direnişi farklı bir boyuta çekmek isteyen Ergenekoncu, ulusalcı çevrelerle AKP arasında bir rejim kavgasıymış, bir statüko rövanşıymış gibi bir arayışın içine girildi. Bu arayışın Taksimdeki haklı direnişin içini boşaltmaya yönelik olduğunu düşünüyorum. O nedenle ne AKP ne de Ergenekoncu, ulusalcı çevrelerle hareket etmeyeceğiz" diye konuştu.

Baluken ardından toplantıya katılan yaklaşık 100 kişilik gruba çözüm sürecinde gelinen nokta hakkında bilgiler verdi.
Kaynak: İHA