Yeşillik ve Sular İçinde Saklı Bir Doğa Harikası Açıklaması

Bursa - Karacabey ilçesinde, yılın dört mevsiminde yeşillik ve sular içinde bir doğa harikası olan longozun , barındırdığı tabiat güzellikleriyle turizme kazandırılması bekleniyor.

Türkiye'nin sayılı longozlarından biri olan Karacabey'deki su basar ormanları, yaban hayatı geliştirme sahasında bulunuyor.

Pelikan, kuğu, balıkçıl ve ördeklerin doğal yaşam alanı olan longoz, yüzeyinde açan nilüfer çiçekleriyle ayrı bir güzelliği barındırıyor.

Avlanmanın yasak olduğu longozda, Dalyan ile Poyraz adında iki sığ göl yer alıyor. Longoza en yakın köy olan Bayramdereli vatandaşlara ait mandalar, yaz mevsiminde bu göllerde serinliyor.

Kış ve ilkbahar yağışlarıyla artan su seviyesine paralel olarak longozun habitatı canlılık kazanıyor.

Yaz aylarının ilerleyen günlerinde ise belirli alanlara kadar çekilen sulardan geriye oksijen deposu yeşil bitki örtüsü ile ormanlık alan ve yürüyüş yolları kalıyor.

-''Buraya iki kuş gözlem kulesi yapılmasını istiyoruz"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2'nci Bölge Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hidayet Topçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karacabey longozunun, yaban hayatı geliştirme sahası ve Kocaçay sulak alanı sınırlarında yer aldığını söyledi.

Bu yıl bölgenin "tabiat parkı" ilan edilmesi ve halkın kullanımına açılmasının planlandığı bilgisini veren Topçu, şöyle konuştu:

"Bakanlık tarafından bölgede yapılacak teknik incelemeler sonucu gerekli raporlar yazılacak. Bölge, Bakanlıkça tabiat parkı ilan edilirse ilerleyen yıllarda yürüyüş yolları, gözlem kuleleri, kafeterya tarzı alanlar oluşturmayı planlıyoruz. Karacabey longozu, yerli ve yabancı turizm bakımından önemli bir yer."

Bayramdere Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü Derneği Başkanı Nihat Altın da ilk olarak longozdaki iki derenin, balçıklardan temizlenmesi gerektiğini anlattı.

Bunun yapılması halinde suyun derinleşip çok sayıda balığın telef olmasının engelleneceğine dikkati çeken Altın, şunları kaydetti:

''Buraya iki kuş gözlem kulesi yapılmasını istiyoruz. Bayramdere su basar ormanları, kuşların göç yolu. Bunun yanı sıra turizmin ve ulaşımın geliştirilmesi adına Kanberkışla denilen bölge ile Karameşe arasında da köprü yapılmasını arzu ediyoruz. Longoza giden yollarımız da kötü durumda. Bunların da iyileştirilmesi gerekiyor. 5-6 kütük ev de yapılmasını talep ediyoruz. Bu konuda Milli Parklar Genel Müdürlüğünden yardım bekliyoruz. En azından orada çadır kent yapabiliriz. Ayrıca bir atış poligonu yapmak istedik ama imkansızlıktan dolayı bunu gerçekleştiremedik. Bir trap makinesi 4 bin 500 lira. Buna da gücümüz yok. Bu imkanlar verilirse burası çok daha güzel hale gelebilir."

Geçen yıl longoza 87 tavşan ile bin sülün bıraktıklarını dile getiren Altın, 500 sülün daha salmak için çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

-Karacabey longozu

Karacabey ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki longoz, Dalyan gölünden besleniyor.

Göl, kış mevsiminde aldığı yağışlarla su seviyesini giderek yükseltiyor ve bunu taşkınlar sırasında longoza bırakıyor.

Yağışlar sonrası oluşan taşkınlarla meydana gelen bataklıkları, mayıs aylarından itibaren nilüfer çiçekleri sarıyor.

Bursa'dan gelen Büyük Nilüfer deresi, Uluabat gölünden çıkan Ulubat deresi ile Susurluk'tan gelen Susurluk çayı, Karacabey sınırlarında birleşerek Kocaçay adını aldıktan sonra Marmara denizine dökülüyor.

İzlediği yol boyunca içinde gelen alüvyonları denize döküldüğü noktaya taşıyan Kocaçay, bu noktada büyük bir delta oluşturdu. Bu sayede kuzeyinde Marmara denizi olan Kocaçay'ın sol tarafında Dalyan, sağında ise Arap Çiftliği adıyla iki göl oluştu ve bunlar, Kocaçay deltasını meydana getirdi.

Göl oluştuğundan bu yana devam eden bu doğal baraj sayesinde göl, her yıl fazla suyunu denize tahliye ettikten sonra bu ağzı tekrar doğal yollarla kapatarak döngüsünü sürdürüyor.

Kaynak: AA