Obama ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Görüşmesi

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin, Çin'in bir dünya gücü olarak devam eden "barışçıl yükselişinden" memnuniyet duyduğunu belirterek, "Çin'in başarı yolunda yürümeye devam etmesi ABD'nin çıkarına, çünkü barışçıl, istikrarlı ve refah içindeki bir Çin'in, sadece Çinliler için değil dünya ve ABD için de iyi bir gelişme olduğuna inanıyoruz" dedi.

Obama ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD'nin California eyaletinin güneyindeki lüks bir malikanede bir araya geldi. Yarı resmi bir ortamda düzenlenen heyetlerarası görüşmeye, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve diğer üst düzey yetkililer de katıldı.

Görüşmenin başında yapılan ortak basın açıklamasında Obama, Şi'nin göreve başlamasından kısa süre sonra bir araya gelmelerinin, ABD-Çin ilişkilerinin taşıdığı önemi gösterdiğini kaydederek, "Bu, sadece iki ülkenin refahı ve güvenliği için değil aynı zamanda Asya-Pasifik bölgesi ve dünya için de önemli" ifadesini kullandı.

-"Yeni işbirliği modeli"

Obama, iki ülkenin de aralarında karşılıklı çıkar ve saygıya dayanan yeni bir işbirliği modelinin tesis edilmesine duyduğu ilgiyi dile getirdi.

ABD-Çin ilişkilerin gelecek yıllarda şekillendirilmesinde, aralarındaki sürekli, samimi ve yapıcı diyalog ve iletişimin kritik önem taşıdığına dair Şi ile aynı görüşü taşıdıklarını söyleyen Obama, "ABD, Çin'in bir dünya gücü olarak devam eden barışçıl yükselişinden memnuniyet duymaktadır. Aslına bakarsanız, Çin'in başarı yolunda yürümeye devam etmesi ABD'nin çıkarınadır. Çünkü barışçıl, istikrarlı ve refah içindeki bir Çin'in, sadece Çinliler için değil dünya ve ABD için de iyi bir gelişme olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Obama, dünyanın en büyük iki ekonomisi olarak, aralarında sağlıklı bir ekonomik rekabetin yaşanmasının da doğal olduğunu kaydederek, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla alakalı sorundan, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi ve iklim değişikliğine kadar birçok meselede işbirliği yapmaları gerektiğini dile getirdi.

ABD'nin, "ülkelerin aynı kurallara göre oynadığı, ticaretin serbest olduğu, ABD ve Çin'in siber güvenlik ve fikri mülkiyetin korunması gibi konuları ele almada birlikte çalıştığı bir uluslarası ekonomik düzen arayışı içinde olduğunu" belirten Obama, insan haklarının önemini de vurgulayarak, "Tarih, evrensel hakları desteklemenin, tüm ülkeler açısından başarı, refah ve adalete erişmenin anahtarı olduğunu göstermektedir" dedi.

Obama, ABD ile Çin arasında "kaçınılmaz olarak bazı gerilim alanları" olduğuna da dikkat çekerek, "Ancak son 4 yılda şunu öğrendim ki hem Çin halkı hem de Amerikan halkı, güçlü ve işbirliğini içeren bir ilişki istiyor. Hem ben hem de Devlet Başkanı Şi şu noktanın çok iyi farkındayız: Karşılaştığımız küresel zorlukları ele almada birlikte çalışmamız iki tarafın da son derece çıkarına. Bunun, önümüzdeki yıllarda oluşturabileceğimiz yeni işbirliği modeli için sağlam bir temel olmasını dört gözle bekliyorum" diye konuştu.

-Çin Devlet Başkanı Şi

Çin Devlet Başkanı Şi de "ABD-Çin ilişkilerinin geleceğine dair planlamalar yapmak" için bugün bir araya geldiklerini söyledi.

İki ülkenin Pasifik Okyanusu ötesinden aralarındaki işbirliğini devam ettirmelerinin önemini dile getiren Şi, ABD-Çin ilişkilerinin 40 yılı aşkın süredir tarihi ilerlemeler kaydettiğini ve hem iki ülke halkı hem de tüm dünyanın, bu ilişkiden büyük yararlar gördüğünü belirtti.

Şi, ABD ve Çin'in, küresel ekonomik istikrarın korunmasından, uluslararası ve bölgesel "sıcak" konular ve her türden küresel meseleyi ele almaya kadar, son derece geniş bir ortak gündeme sahip olduğunu, tüm bu konularda aralarındaki fikir alışverişini ve işbirliğini artırmaları gerektiğini dile getirdi.

İki ülkenin, yeni küresel ortamda, aralarındaki ikili ilişkilerı daha yakından değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Şi, "Ne tür bir ABD-Çin ilişkisi istiyoruz? Ülkelerimiz karşılıklı yarar sağlayacak şekilde nasıl bir işbirliği yapabilir? İki ülke, dünyada barış ve kalkınmayı desteklemek için nasıl bir araya gelebilir? Bunlar, sadece iki ülke halklarının değil tüm dünyanın yakından izlediği hususlar" diye konuştu.

Şi, "İki taraf da halklarımızın temel çıkarlarından hareket etmeli ve insani gelişim ve ilerlemeyi dikkate almalı, Yaratıcı düşünmeli ve enerjik davranmalıyız, böylece birlikte çalışarak yeni bir büyük ülkeler ilişkisi modeli inşa edebiliriz" dedi.

Kaynak: AA