Balkan Türkleri Federasyon Genel Başkanı Hacıoğlu Açıklaması

Sakarya Balkan Türkleri Federasyon Genel Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, Bulgaristan'da yeni kurulan hükümette Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nden 3 bakanın görev almasının kendilerinin umutlarını artırdığını söyledi.

Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Mayıs'ta gerçekleştirilen seçimler sırasında Türkiye'de oy kullanılırken yanlışlıklar yapıldığına dikkati çekti. Seçimler sırasında Türkiye'de 63 bin kişinin oy kullandığına işaret eden Hacıoğlu, "Burada üzücü olan nokta Türkiye'de kullanılan 4 binin üzerindeki oyun geçersiz sayılmasıdır. Türkiye'de toplam 86 bin dilekçe toplanmasına rağmen ülke çapında sandık sayısı azdır. Gerekli teknik bilgiler verilmesi yönündeki talepler Bulgaristan Cumhuriyeti tarafından gönderilen görevliller tarafından bazı engeller ile karşılanmıştır" diye konuştu.

Hacıoğlu, Bulgaristan'da daha önce seçimlere katılma oranının yüzde altmış civarında olduğunu belirterek, "Parlamento seçimlerinde yüzde kırkın altında kaldığı. Türklerin yoğun olduğu Kırcaali bölgesinde seçimlere katılma oranı yüzde otuzun altında kalması bizi üzmüştür" ifadesini kullandı.

-Ana dilde eğitim isteği

Bulgaristandiki seçimler öncesinde siyasi partilerde bazı taleplerinin bulunduğunu belirten Hacıoğlu, en önemli isteklerinin bu ülkede yaşayan bir buçuk milyon civarındaki Türk'e ana dilde eğitim hakkının verilmesi olduğunu vurguladı.

Hacıoğlu, şöyle konuştu:

"Çağrımıza olumlu yanıt veren sadece Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi olmuştur. Seçim öncesi beyanlarında belirtmiş ve seçimlerden sonra ilk meclis toplantısında meclisin ikinci oturumunda soru önergesi verilmiştir. Bu soru önergesi de birinci okumada komisyonlardan geçmiştir. Bizler de federasyon olarak konuyu yakından takip edeceğiz. Bir yasa teminatı ile Bulgaristan'da yaşayan kardeşlerimizin ana dilde eğitim ile ilgili sıkıntıları ortadan kalkar bunu bekliyoruz."

Hacıoğlu, Bulgaristan'da yeni kurulan hükümette Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nden 3 bakanın görev almasının da kendilerinin umutlarını artırdığını söyledi.

Kaynak: AA