Rize'de Mangala Turnuvası Sona Erdi

Rize - Rize'de, öğrenciler Türk zeka ve strateji oyunu mangala oynadı.

Fatma-Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezince düzenlenen turnuvanın kapanışına, Milli Eğitim Müdürü Saffet Yıldırım, Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Abdulvahap Kara, Fatma-Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ali Atasoy, öğrenciler ve veliler katıldı.

Yıldırım, yaptığı konuşmada, çocukların mangala oyunu sayesinde zekalarının ve stratejilerinin gelişeceğini söyledi.

Prof. Dr. Abdulvahap Kara ise Türklere ait olan ve 4 bin yıllık geçmişe dayanan bu zeka oyununun kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğini belirterek, "Araştırmalarımızda en eski Türk oyunu olmasına rağmen mangala pek az Türk ülkesinde oynanmaktadır. Türkler tarihte genellikle kumar oyunları yerine zeka ve stratejik oyunlar oynardı. Mangala da bu oyunlardan sadece bir tanesi" dedi.

Rize'de ilk defa düzenlenen 1. Rize Mangala Turnuvası'nda, 37 okuldan 72 öğrenci kendi okullarındaki elemelerden sonra Rize BİLSEM'de yapılan finale katılmaya hak kazandı.

Gerçekleştirilen turnuvada, Kendirli Fatih İlköğretim Okulundan Amine Serdar birinci, Pazar Vali Erdal Ata İlköğretim Okulundan Cemre Kabaoğlu ikinci, Doğuşçay İlkokulundan Duru Doğa Kan üçüncü, Güneysu Ulucami İlköğretim Okulundan Sevdenur Erbaş dördüncü oldu. Dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler, madalya ve mangala takdim edildi. Turnuvaya katılan tüm öğrencilere katılım belgesi verildi.

BİLSEM'e devam eden öğrenciler arasında gerçekleştirilen mangala turnuvasında ise BİLSEM öğrencilerinden Fatih Mor birinci, Senanur Özer ikinci, Hasan Kazım Emet üçüncü, Miraç Aydın dördüncü oldu.

Kaynak: AA