Entegre Havza Yönetimi Eğitimi

İçel - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Türkiye'nin kırsal alandaki ormancılık konusunda dünyada en iyi ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Avcı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı,Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü,Orman ve Su İşleri Bakanlığının ortak yürüttüğü "Orta Asya ve Kafkaslardaki Dağlık Su Havzalarının Sürdürülebilir Yönetimi için Kapasite Geliştirme Projesi" kapsamında düzenlenen eğitim programında yaptığı konuşmada, Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan' dan katılan 32'si yabancı 60 katılımcıya ormancılık, havza yönetimi ve çölleşme konusunda eğitim verdiklerini söyledi.

Eğitime katılanlara teorik sunumların yanı sıra arazide de eğitim verildiğini belirten Avcı, bu nedenle de Erdemli ilçesine bağlı Sorgun köyü Cacık mevkisinde Dünya Bankası desteğinde gerçekleştirilen çölleşme, erozyonla mücadele ve ağaçlandırma sahalarında uygulamalar yaptıklarını bildirdi.

Türkiye'nin bu konuda 60 yıldır çalıştığını ve büyük tecrübeye sahip olduğunu dile getiren Avcı, "Türkiye, dağlık, yarı kurak yani kırsal alandaki ormancılık konusunda dünyada en iyi ülkelerden biri, bu nedenle de model ülke. Avrupa'nın bizim gibi tecrübesi yok. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere FAO gibi kuruluşlar Türkiye'nin bu konuda önder olmasını istiyor. Ülkemiz Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya ülkelerine bu konuda eğitimler veriyor. Bu nedenle de Türkiye ormancılık alanlarında örnek ülke" dedi.

-Erozyonla mücadele

Türkiye'nin erozyonla mücadele konusunda geldiği noktaya da değinen Avcı, ormanların korunması için ortak menfaatler konusunda birlikte hareket etmek gerektiğini, ormanların otlatmaya açıldığını ve ormancılarla havyancıların barıştırıldığını anlattı.

İçel'in her türlü ormancılığın yapıldığı alan olduğunu vurgulayan Avcı, şunları kaydetti:

"Ormancılık tek başına ele alınmaması gereken önemli bur konu. Bunun içerisinde ormancılık, tarım, hayvancılık ve bal üreticiliği var. Burada iç içe giren güzel örnekler bulunuyor. Biz dünyaya bu modelleri gösteriyoruz. Burada ormancılıkla tarımın, hayvancılığın ve bal üreticiliğinin barış içinde yapıldığı bir modeli gösteriyoruz ve onların da bu modeli uygulamalarını istiyoruz. Bu konuda geçmişte yaptığımız hataları tekrar etmemeyi öğrendik. Bu modeli artık dünyaya tanıtıyoruz. Bu nedenle İçel bölgesi bu tür örneklerin bir arada olduğu ender illerin başında geliyor. Kafkaslarda, Türki Cumhuriyetlerde benzer özellikler var. Afrika'ya gidildiğindeki sıcağın aynısı bizde de var. Bilindiği gibi insanların önce ufkunu değiştirmek gerekiyor. İnsanların çalışınca neyi başardığını göstermek istedik ve bu modeli uygulamalarını tavsiye ediyoruz.''

Eitime katılan Kırgızistan heyeti, Hanifi Avcı' ya günün anısına üzerinde kar parsı resmi bulunan bir tablo ile kalpak hediye etti.

Kaynak: AA