Dimutrula’dan Selçuk’a Selam Var

7 yaşında ayrılmak zorunda kaldığı Selçuk’tan 91 yıl sonra gelenleri Yunanistan'da hasta yatağında karşılayan 98 yaşındaki Dimitrula Kostaoglou hem ağladı, hem de ağlattı.

Dimutrula’dan Selçuk’a Selam Var
Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür ve Selçuk Efes Kent Belleği ekibi, yıllardır sürdürdükleri mübadiller çalışmaları kapsamında gittikleri Yunanistan’da ziyaret ettikleri yaşlı kadını büyük bir şaşkınlıkla dinlediler. Yapılan ziyarette 7 yaşında Selçuk’tan ayrılmak zorunda kalan 98 yaşındaki Dimitrula Kostaoglou; “Türklerle Rumlar kardeş gibiydi. Savaş ayırdı bizleri” diyerek herkesi duygulandırdı.

“KARDEŞ GİBİ YAŞIYORDUK”
Selçuk Belediyesi Selçuk Efes Kent Belleği ekibini hasta yatağında karşılayan 98 yaşındaki Dimitrula Kostaoglou, 7 yaşında yaşamak zorunda kaldığı mübadele dramını anlattı. O günkü adıyla Çirkince, şimdiki adıyla ise Şirince’den savaş nedeniyle Yunanistan’a göç etmek zorunda kaldıklarını güzel Türkçesi ile anlatan Dimitrula Kostaoglou, “Babalarımız kardeş gibiydi. Türklerle Rumlar kardeş gibiydi. Savaş ayırdı bizleri. Bir daha savaş olmasın” dedi ve kendi anılarındaki Çirkince, şimdiki adıyla Şirince’ye özlem dolu selam yolladı.

107 YAŞINDAKİ YÜRÜYEN TARİH
Öte yandan, kardeşlik mesajları ve özlem dolu anıların paylaşıldığı görüşmelerin en çarpıcı olanlardan biri de, 10 yaşına kadar Tokat’ta yaşayan ve asker olan abisini Türkiye’de bırakıp Yunanistan’a göç etmek zorunda kalan 107 yaşındaki Despina Savidou’nun hikayesi oldu. Yaşlı kadın; “Muharebe bizi bu hale getirdi. Bir daha muharebe olmasın” dedi.

Savidou’nun hala akıcı şekilde Tokat şivesi ile Türkçe konuşması ise herkesi şaşırttı.

Yapılan ziyaret kapsamında Alasonia ve Paggeion belediyeleri ile görüşmeler yapılırken, Şirince’den Yunanistan’a göç edenler ve aileleri tarafından kurulan Nea (yeni) Efesos Heraklitos Derneği Başkanı Yannis Dimitriyadis ve dernek üyeleri ile de görüşüldü. Yörük kültürünü yansıtan Serez Sarkatsani (Sarıkeçeli) Folklor Müzesi, Kavala Tütün Müzesi ve Selanik’te bulunan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evin de ziyaret edildiği çalışmanın en çarpıcı bölümü, Eylül ayından itibaren Selçuk Belediyesi Selçuk Efes Kent Belleğinde sergilenmek ve mübadelenin izlerini sürmek üzere yapılan sözlü tarih çalışmaları oldu.

SAVAŞLAR POLİTİKACILARIN İŞİ
Selçuk Efes Kent Belleği çalışmaları için Selanik, Kavala, Alasonia, Serez, Drama, Elefteropolis, Dedebal, Dion, Katerini gibi şehirleri ve bu şehirlerin köylerini ziyaret eden ve bir bölümü 90 yaş üzeri birici nesil mübadiller, bir bölümü de daha genç olan mübadil çocukları ve torunları ile yapılan görüşmeleri kayıt altına alan ekip, duygulu anlar yaşadı. Savaşların halklar arasında değil politikacılar arasında olduğu sonucunun ortaya çıktığı görüşmelerde mübadeleyi bizzat yaşayan 90 yaş üzeri insanların Türkiye’ye dair anıları kayıt altına alındı.
Kaynak: İHA