Yeşil Yol Projesi

Bayburt - Bayburt Valisi Hasan İpek, Yeşil Yol Projesi ile ilgili olarak, "Tüm yaylaların yollarının birleştirileceği bir proje ve insanlar bir yayladan diğerine daha rahat gidebilecek" dedi.

Vali İpek, DOKAP kapsamında geliştirilen ve Doğu Karadeniz'i turizm açısından geliştirmeyi amaçlayan Yeşil Yol Projesi'nin protokolü çerçevesinde 5 milyon liralık anlaşmanın uygulanacağı Soğanlı Dağı mevkisinde incelemede bulundu.

Vali İpek, burada yaptığı açıklamada, özellikle Trabzonluların ve Ofluların yayla olarak kullandıkları Karadeniz yaylalarının, Bayburt sınırları içinde olduğunu belirterek, "Şu an 2330 rakımlı Soğanlı Dağları'ndayız. Bu bölge için hükümetimiz tarafından başlatılan büyük bir proje var, 900 kilometrelik Yeşil Yol Projesi. Bu proje Samsun'dan başlıyor, Artvin'den çıkıyor, yani tüm yaylaların yollarının birleştirileceği bir proje ve insanlar bir yayladan diğerine daha rahat gidebilecek. Bu 900 kilometre yolun 96 kilometresi Bayburt sınırları içerisinde, bizler daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen teşviklerle bunları yapmıştık" diye konuştu.

Bu yıl Kalkınma Bakanlığının ciddi bir yatırım başlattığını ifade eden Vali İpek, şunları söyledi:

"Bu bölgede her ile 5'er milyon lira, bu yıl harcanmak üzere gönderildi. Bitirebilen illere ilave paralar da verilecek. Biz Bayburt olarak 28 kilometre yolu bitirmek üzere kendi programımıza başladık. Önümüzdeki hafta ihalemiz başlıyor, tüm hazırlıklarımız tamamlandı. Burada ne yapacağız? Bayburt sınırları içerisindeki Karadeniz yaylalarının yollarının standartlarını yükselteceğiz. Yani menfezlerini yapacağız, yol genişletme çalışmaları yapacağız, yeni yol açma çalışmaları yapacağız, bazı bölgelerde stabilize kaplama işlerini yapacağız."

Vali İpek, projeyi bu sene bitirmek istediklerini kaydederek, "Ama gördüğümüz gibi hala boyumuzu aşan karlar var yaylalarımızda. Haziran ayında olmamıza rağmen hala karlar var ve gerçekten Türkiye yanarken burada insanlar gayet serin bir havada yaşama imkanı buluyor. Tüm Türkiye'yi Karadeniz yaylalarına, Bayburt yaylalarına bekliyoruz. Kendilerini bu bölgede ağırlamaktan çok mutlu olacağız" dedi.

Vali İpek, kar kürtüklerinin kazıyarak karın tadına baktı.

Kaynak: AA