Miraciye Geleneği Bursa'da Yaşatılıyor

BURSA - Bursa'da, Miraç Kandili nedeniyle Hoca Muslihiddin Camii'nde Peygamber Efendimiz'in Miraç mucizesini konu edinen ''Miraciye'' okutuldu ve süt dağıtıldı.

Caminin yer aldığı semtte 1800'lü yıllarda yaşayan Safiye Hatun'un 1888 yılındaki vakfiyesi gereği Miraç Kandili dolayısıyla Peygamber Efendimiz'in göğe yükselişini konu edinen divan olan Miraciye okutuldu.

Miraç Kandili'nde Bursa'da 124 yıldır sürdürülen gelenek kapsamında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından İstanbul'dan getirilen ekip tarafından Miraciye okundu. Kutbü'n-nâyî Osman Dede'nin Miraciyesi'nin okutulmasına cami cemaati de eşlik etti.

Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal ve Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı'nın da katıldığı Miraciye kıraatinde, Mirac'a yükselişinde Peygamber Efendimiz'e ikram edilmesi vesilesiyle cemaate süt ikram edildi.

Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, burada gazetecilere yaptığı açıklamada "Safiye Hatun validemizin vakfiyesi gereği her Miraç Kandili gecesinde ikindi iamazı sonrasında Mahkeme Camii'nde Miraciye okunmaktadır. Murat Bardakçı ve Fatih Altaylı Miraciye geleneğinin öldüğünü söylemişlerdi. Miraciye bitmemiştir, 125 yıldır Bursa'da devam etmektedir. Bu zaten vakfiye gereğidir. Bu 125'inci senesidir. Allah yapılan bu faaliyetleri kabul etsin" diye konuştu.

Miraciye'yi okuyanlar arasında yer alan Galata Mevlevi Dedesi Nail Kesevo da Batı'nın bu esere gıpta ile baktığını belirterek, şunları söyledi:

"Bu, aslında 3-4 saat süren bir beste. Bazı kısımları kayıp, fakat ona rağmen 1,5 saatlik bölümünü her sene Bursa'da Vakfiye gereği devam ettiriyoruz. Bizler de son miraçhan şeyhlerimizin, büyüklerimizin bize devrettikleri kültürümüzü arkadaşlarımızla birlikte sürdürüyoruz. İstanbul'da Kadri Dergahı'nda okuyoruz. Birkaç caminde okuyorduk, galiba onlar ihmale uğradı. Kadiri Dergahı'nda devam ediyor."

Kaynak: AA