Kesk ve Disk'in eylemine polis müdahalesi

KESK ve DİSK tarafından Kızılay Meydanı’nda düzenlenen eyleme polis müdahale etti.

Kesk ve Disk'in eylemine polis müdahalesi
    Kızılay Meydanı'nı öğle saatlerinde kapatan gruba polis uyarıda bulundu. Yapılan uyarılara rağmen grup Kızılay Meydanı'nı trafiğe açmakta direndi.

    Grubun çevik kuvvet barikatına doğru yönelmesi üzerine polis panzerleri tazyikli su ile gruba müdahale etti. Kızılay'ın ara sokaklarındaki müdahale uzun süre devam etti.

    Bazı vatandaşların gazdan etkilendikleri görüldü.

    Olaylar sırasında yaralanan göstericiler ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.

    KESK'in Gezi Parkı protestolarına destek için başlattığı grev bugün ikinci gününde. Kızılay'da mitinge dönüşen gösterilere,'meydanda işgal olacağı'gerekçesiyle polis müdahale etti. İstanbul'da Taksim Meydanı, İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda da gösteriler vardı.

    Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) aldığı grev kararına, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipleri Birliği (TTB) de verdi.

    HARBİYE'DEN TAKSİM'E YÜRÜDÜLER
    İstanbul'da DİSK ve KESK üyeleri, DİSK Genel Merkezi önünde toplandı ve Harbiye'den Taksim'e yürüyüşe geçti.

    DİSK'ten yapılan açıklamada,'Direniş şartlarının hayata geçirilmesi için açık destek kararı aldık'denildi.

    'HER YER DİRENİŞ, HER YER TAKSİM'

    Sendikalılar Taksim Meydanı'na, "Taksim 1 Mayıs alanıdır" sloganı eşliğinde girdi.

    Taksim Cumhuriyet Anıtı önünden Kazancı Yokuşu'na gelen sendikalılar, burada bir dakika saygı duruşunda bulundu.

    Yumruklarını havaya kaldıran DİSK'liler, "Deniz Gezmişler ölümsüzdür", "Her yer direniş, her yer Taksim", "Güneşi zaptedeceğiz, güneşin zaptı yakın" sloganları attı.

    Sendikalılar daha sonra Gezi Parkı önüne yürüdü.

    Aralarında Eğitim-İş Sendikası'nın bazı üyelerinin de bulunduğu bir grup ise, Şişli Camisi önünde toplandı, ellerinde Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle yürüdü.

    Halaskargazi Caddesi'nin bir şeridini trafiğe kapatan gruptakiler, "Her yer Taksim, her yer direniş", "Yine de kazanacağız" sloganları attı.

    DÖRT TALEP
    Yüz binler hükümetten 4 talepte bulundu: "Taksim'in Gezi Parkı olarak kalacağı resmen ilan edilsin. Halka uygulanan şiddetin sorumluları hesap versin, istifa etsin. Gözaltına alınan binlerce kişi hakkında soruşturma açılmasın, halktan özür dilensin. Taksim başta olmak üzere tüm meydanlarda uygulanan toplantı ve eylem yasağına son verilsin."

    KIZILAY MEYDANI'NDA POLİS MÜDHALE ETTİ

    KESK ve DİSK'e bağlı sendikalarla, bazı siyasi parti ve dernek ile sivil toplum kuruluşu üyeleri, Kolej Kavşağı'nda toplanarak, Kızılay'a doğru yürüdü.

    Sendikaların, yürüyüşle başlayan'Gezi'ye destek grevi, Kızılay'da mitinge dönüştü. Kızılay, yıllar sonra ilk defa bir mitinge ev sahibi oldu.

    Çeşitli pankartlar taşıyan eylemciler, Kızılay Meydanı'nda şarkılar söyledi, sloganlar attı. Sendika üyelerine, Taksim Gezi Parkı eylemleri için Kızılay'da gösteri düzenleyenler de destek verdi.

    Ellerinde Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve çeşitli flamalar taşıyan kalabalık, taleplerini dile getiren sloganlar attı.

    Miting, akşam 19.00 sıralarına kadar sakin geçti. Ancak polis, Kızılay Meydanı'nın işgal edileceği ve meydana çadır kurulacağı yönündeki iddialar üzerine gruba'dağılın'uyarısı yaptı.

    Göstericilerin uyarıyı dikkate almaması üzerine müdahale geldi. Biber gazı ve tazyikli suyla yapılan müdahalenin ardından göstericiler ara sokaklara kaçtı.

    İZMİR'DE DE YÜRÜYÜŞ VARDI
    DİSK ve KESK'in Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto için aldığı iş bırakma eylemi kararına uyan sendika üyeleri, İzmir'de Basmane ve Konak meydanlarında bir araya geldi.

    Hükümet aleyhinde sloganlar atan gruplar Cumhuriyet Bulvarı güzergahını izleyerek Gündoğdu Meydanı'na kadar yürüdü.

    Yürüyüş sırasında, işyerlerinin balkon ve camlarına çıkanlar ile seyir halindeki araç sürücülerinin, eyleme alkışlarla ve klakson çalarak destek verdi.

    Gündoğdu Meydanı'nda buluşan grupların gerçekleştirdiği ortak mitingde, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Akyol tarafından basın açıklaması okundu.

    Hükümetin istifaya çağırıldığı mitingde, protestolar sırasında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunularak, olaylarda gözaltına alınanların hiçbir soruşturmaya tabi tutulmadan serbest bırakılmaları istendi.