Afganistan

Atamurat - Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolunun inşasına, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin katılımıyla başlandı.

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a 850 kilometre uzaklıktaki Atamurat kenti yakınlarında düzenlenen törende 123 kilometrelik Atamurat-İmamnazar-Akina-Andhoi demiryolunun ilk rayları konuldu.

Törende konuşan Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, projenin hayata geçirilmesiyle sosyal-ekonomik açıdan gelişmenin sadece katılımcı ülkelerle sınırlı kalmayıp bölge ülkelerine de önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Berdimuhamedov, bu projenin ülkeler arasındaki dostluğu daha da pekiştireceğini belirtti.

Afganistan Devlet Başkanı Karzai ise demiryolu inşaatının kısa sürede tamamlanması için bütün imkanlarını seferber edeceklerini vurgulayarak, inşaatı beklenen süreden daha kısa sürede tamamlayacaklarını ifade etti.

Karzai, Türkmen hükümetine projenin başlamasındaki katkısı, sosyal ve ekonomik yardımları dolayısıyla teşekkür etti.

Tacikistan Devlet Başkanı Rahman da ''yaşam yolu" olarak nitelendirdiği projenin hem bölgesel kalkınmaya hem de ülkesindeki istihdama önemli katkı yapacağını söyledi.

Rahman, projenin başlamasıyla ülkeler arasındaki ticaret hacminin artacağını ve diğer ülkeler ile ekonomik entegrasyonun kolaylaşacağını belirtti.

Konuşmaların ardından üç ülkenin devlet başkanları demiryolu inşaatına ilk harcı koydular. Türkmen demiryolcular 85 kilometrelik Atamurat-İmamnazar hattının ilk raylarını yerleştirdiler. İmamnazar istasyonundan Afganistan'ın Akina istasyonuna kadar olan 3 kilometrelik demiryolu inşaatını da Türkmenistan'ın yapacağı açıklandı. 35 kilometrelik Akina-Andhoi hattı ise Afganistan tarafından inşa edilecek.

Projenin son etabı olan Tacikistan hattıyla ilgili ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu projesiyle ilgili geçtiğimiz mart ayında Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan arasında memorandum imzalanmıştı.

Kaynak: AA