Asırlardır Köylülere Şifa Dağıtıyor

ORDU - HAYATİ AKÇAY - Ordu'da 8 metre çapında, 30 metre uzunluğundaki 500 yıllık ıhlamur ağacı, asırlardır 7 köyün ıhlamur ihtiyacını karşılıyor

Perşembe ilçesi Efirli köyünde bulunan 5 asırlık ıhlamur ağacı, bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Ağaç, çocukların oyun oynadığı, yaşlıların da gölgesinde oturup serinlediği görkemiyle dikkati çekiyor

Her yıl verdiği çiçekleriyle köy halkının şifa kaynağı olan ıhlamur ağacı, Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından da 2007 yılında koruma altına alındı.

Sezonun gelmesiyle vatandaşlar, asırlık ağacın ıhlamur çiçeklerini toplamaya başladı.

Efirli köyünden Mehmet Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köy meydanında bulunan ıhlamur ağacının 500 yıllık olduğunun yetkililer tarafından tespit edildiğini söyledi.

Asırlık ağacın yıllardır ıhlamur çiçekleriyle köy halkına şifa dağıttığını ifade eden Kılıç, "Bu ağaç köyümüzün adeta uğuru. Bizim için bir sembol. Bu ağacın ıhlamur çiçeklerinden sadece köyümüzdeki vatandaşlar değil çevre köylerdeki halkımız da yararlanıyor" dedi.

Köy sakinlerinin günlerinin tamamını ıhlamur ağacı yanında geçirdiklerini anlatan Kılıç, şöyle devam etti:

"Ihlamur ağacı adeta doğal klima görevi de görüyor. Bu yönüyle köylümüzün ihtiyacını gideriyor. Aynı zamanda köydeki çocuklar ıhlamur ağacının yanına gelerek oynuyor. Ihlamur ağacı asırlardır çiçekleriyle de herkese şifa dağıtıyor. Sadece köyümüzdeki insanlar değil çevre köylerden isteyen herkes ıhlamur ağacından yararlanıyor. Eski yıllarda ağacın boyu kısa iken gelenlerin sayısı daha fazlaydı ancak ağacın boyu uzayınca ve çıkılması tehlikeli olunca gelenlerin sayısında azalma oldu. Yine de 7 köy bu ağacın ıhlamur çiçeklerinden yararlanıyor. Ihlamur çiçeklerini toplayanlar önce kurutuyor. Kışın da demlikte çayını yapıyor."

Kılıç, ağacın bir bölümünde çürükler oluşmaya başladığını, bu nedenle yetkililerden yardım beklediklerini de sözlerine ekledi.

Köyün eski imamı Hikmet Kılıç ise Efirli köyünde 35 yılı aşkın görev yaptığını, ıhlamur ağacından isteyen herkesin yararlanabildiğini söyledi.

Köy sakinlerinden Mustafa Kütük de 83 yaşında olduğunu ve çocukluğunun ağaç altında oynayarak geçtiğini belirtti.

-Ihlamurun faydaları

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, ıhlamur çayının çok faydalı bir içecek olduğunu belirterek, ıhlamurun bilinen faydalarını şöyle sıraladı:

"Ihlamur çayı sakinleştirir, terlemeyi teşvik eder, ateş düşürür, öksürüğe, gribe ve nezleye iyi gelir. Bunların yanında boğaz ağrısını keser ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar."

Karadeniz, ıhlamur çayının genellikle havaların soğuk olduğu kış mevsiminde tüketilmesini tavsiye ettiklerini kaydetti.

Kaynak: AA