Nil Sularının Paylaşımı

Kahire - Mısır, Etiopya'nın inşa etmeyi planladığı Nahda Barajı'nın değerlendirilmesi için oluşturulan üçlü komisyonun raporunu yetersiz buldu.

Nahda Barajı için Etiyopya, Mısır ve Sudan tarafından kurulan üçlü komisyonun raporunu açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, komisyona katılan Mısırlı yetkilliler ile toplantı yaptı.

Cumhurbaşkanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, üçlü komisyonun baraj hakkındaki raporuna ilişkin, "Etiyopya tarafından komisyona sunulan rapor, barajın olumlu ya da olumsuz etkilerine dair yeterli veriler ve beyanatı içermiyor. Bu derece büyük bir proje için yapılan incelemedaha kapsamlı olmalıdır" denildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Mursi'nin, rapor sonuçlarını, ayrıntılı inceleyerek Etiyopya ve Sudan taraflarıyla müzakere etmek üzere Başbakan Hişam Kandil'e iletilmesi talimatını verdiği de ifade edildi.

Etiyopya, Mısır ve Sudan tarafından kurulan üçlü komisyon, baraj hakkındaki raporunu dün ilgili ülkelere teslim etmişti.

Komisyondan yapılan yazılı açıklamada, raporun ayrıntılarına değinilmeden, ilgili ülkelerin rapora ilişkin tutumunun ve değerlendirmesinin beklendiği kaydedilmişti.

Nahda Barajı'nı değerlendirmek için kurulan üçlü komisyonda Etiyopya, Mısır ve Sudan'dan uzmanlar yer alıyor.

-Baraj inşaatı protesto edildi-

Öte yandan Mısır'ın başkenti Kahire'de bir grup gösterici Etiyopya'nın inşa etmeyi planladığı Nahda Barajı'nı protesto etti.,

Etiyopya Büyükelçiliği önünde bir araya gelen göstericiler, "Mısır için felaket olacak Nahda Barajı'nı istemiyoruz", "Baraj, Mısır'ın güvenliği için tehdit" yazılı pankartları açtı.

Etiyopa Büyükelçiliği de protestolar devam ederken geçici süreyle çalışmalarına ara verdiğini açıkladı.

Mısır ile Sudan arasında 8 Kasım 1959'da "Nil Sularının Tam Kullanımı Anlaşması" imzalanmış ve nehrin suları iki ülkece paylaşılmıştı. Anlaşmayla yukarı kıyıdaşların kullanımlarına karşı ortak mücadele kararı da verilmişti. Güneyden kuzeye akan Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbera Nehri olmak üzere 3 ana kolu bulunan Nil, 6 bin 825 kilometre ile dünyanın en uzun nehri unvanını taşıyor.

Nil Nehri havzası 2,9 milyon kilometrekarelik alanıyla Afrika kıtasının yüzde 10'una denk geliyor. Nil havzası ülkelerini Mısır, Sudan, Etiyopya, Eritre, Kenya, Ruanda, Brundi, Tanzanya, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti oluşturuyor.

Nahda, Nil'in, Mavi Nil kolundaki dört barajdan biri olacak. Nil Nehri'nin yıllık 84 milyar metreküp olan su kapasitesinin 55 milyar metreküplük kısmı Mısır tarafından kullanılıyor. Sudan ise 18,5 milyar metreküp ile kaynaktan en fazla yararlanan ikinci ülke.

Kaynak: AA