Kızılırmak Deltası'na Fransız Modeli

Samsun - Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11'inci Bölge Müdürlüğü, Fransa'nın Bordeaux şehrinde bulunan Le Teich Kuş Cenneti'nin yönetim modelini Kızılırmak Deltası'nda uygulayacak.

Bordeaux şehrinde bulunan Le Teich Kuş Cennetinde görevli 10 araştırma görevlisi Kızılırmak Deltası'nda kuş varlığı ve biyo çeşitliliği inceledi.

Le Teich Kuş Cenneti Sorumlusu Biyolog Claude Feigue, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinin Fransa'daki kuş cennetlerinden 2-3 kat daha büyük olduğunu söyledi.

Kızılırmak Deltası'nın potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten Feigue, şunları söyledi:

"Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti tam olarak faaliyete geçmemiş ama iyi korunmuş. Ama bu koruma daha da geliştirilebilir. Fransa'dan veya başka ülkelerden fikir alarak geliştirilebilir. Ama en önemlisi buranın yönetimi, yönetim olduktan sonra koruma ve geliştirme daha kolay olur. Böyle bir değer kesinlikle kaybedilmemelidir. Biz Le Teich Kuş Cennetinde ilk olarak çevre halkını, doğacıları alana çektik. Şu şekilde insanlara doğayı sevdirdik. Sonra insanlar kendi kendine korumaya başladı.

Zaten Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında olan kuş cennetimize halkın da sahip çıkmasıyla mükemmel bir koruma sağladık. Burada da aynısı olmalı diye düşünüyorum."

-Halk deltaya çekilmeli-

Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinde de kendilerinin uyguladığı yönetim modelinin benimsenmesi gerektiğini ifade eden Feigue, "Bizim gibi halkın, çocukların ve doğa severlerin kuş cennetine çekilmesi lazım. Çok basit etkinlikler yaparak halkı deltaya çekilebilir. Halkın sürekli gelip ziyaret etmesinin ardından koruma daha kolay sağlanır. Biz buranın yönetim anlayışındaki eksikliklerle ilgili bir tavsiye raporu hazırlayacağız. Umarım iyi bir yönetim anlayışıyla Kızılırmak Deltası gelecek nesillere daha iyi ve korunaklı bir şekilde aktarılır" diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11'inci Bölge Müdürlüğü Samsun Şube Müdürü Murat Demir ise Le Teich Kuş Cennetinde kendilerinin 2.5 ay önce inceleme bulunduğunu ve oradaki görevlileri Samsun'a davet ettiklerini kaydetti.

Deltada bulunan biyo çeşitliliği ve kuş varlığını araştırmacılara gezdirdiklerini vurgulayan Demir, "Kızılırmak Deltasını çok beğendiler. Çünkü doğallığını korumuş, bir çok habitatı içinde bulundurmuş olması. mandasıyla, kuşlarıyla, faunası ve florasıyla, çayırlık ve ormanlık alanlarıyla bir bütün halinde gördükleri için hayranlıkla karşıladılar. İncelemeler sonrasında bir rapor hazırlayacaklar ve bize verecekler. Le Teich Kuş Cennetinin yönetim modeliyle burayı karşılaştıracaklar. Bizde bu yönetim modelini birebir olmasa da uygulamayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA