İşlenmiş Fındık İhracatı Artıyor

Trabzon - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, fındığın bir kuruş ithal girdi harcanmadan, tamamen Türkiye'nin kendi ürettiği ve ihraç ettiği bir ürün olduğunu, Türkiye'nin, bu ürünü değerlendirmede giderek daha başarılı olduğunu ifade etti.

KFMİB verilerine göre, 1990 yılında gerçekleştirilen fındık ihracatının yüzde 23'ünü, işlenmiş olarak tarif edilen kavrulmuş, beyazlatılmış, kıyılmış, dilinmiş, un, ezme ve püre haline getirilmiş fındık oluştururken, bu oran 2000 yılında yüzde 34'e yükseldi.

Bu zamana kadar en fazla işlenmiş fındık ihracatı, yüzde 42'lik oranla 2008 ve 2009 yıllarında gerçekleştirildi.

Türkiye'nin geçen yıl ihraç ettiği 265 bin 744 ton iç fındığın ise yüzde 39'u işlenmiş fındık oluşturdu.

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümünü gerçekleştiren Türkiye'de, 96 şirkete ait 130 fındık kırma fabrikası ile 34 entegre üretim tesisi bulunuyor ve bu tesislerde yaklaşık 25 bin kişi istihdam ediliyor.

KFMİB Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, yaptığı yazılı açıklamada, ihracatta işlenmiş iç fındığın çeşidine göre kentalde naturel iç fındıktan 100-150 dolar daha fazla fiyattan işlem gördüğünü belirtti.

Fındığın, Türkiye'nin gerçek ihraç ürünü olduğunu kaydeden Gürsoy: şöyle devam etti:

"Fındık bir kuruş ithal girdi harcanmadan, tamamen kendi ürettiğimiz ve ihraç ettiğimiz bir üründür. Türkiye, sahip olduğu bu ürünü değerlendirmede giderek daha başarılı oluyor. Bu başarı hiç şüphesiz, dünyayı adeta kapı kapı dolaşarak fındığımızı satmaya çalışan ve bunda da başarılı olan ihracatçılarımız, müteşebbislerimizindir. İhracatçılarımız artık fındığı eskisi gibi kırıp satma, yani naturel olarak ihraç etmeyi bir kenara bırakmıştır. Milyonlarca dolarlık entegre fındık işleme tesisleri kurup katma değer yaratarak fındığı işlenmiş olarak ihraç etmekteler."

Gürsoy, suni müdahalelerin olmadığı, istikrarlı politikalar sayesinde son yıllarda fındık ihracatının sürekli arttığına da dikkati çekerek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Geçen yılki 530 bin ton kabuklu fındığa tekabül eden 265 bin ton iç fındık ihraç ederek rekora imza attık. Bu yıl hedefimiz 300 bin ton iç fındıktır. Bu hedefi her yıl istikrarlı şekilde artırarak yeni rekorlara imza atmak istiyoruz. Bunun için de halen 100'ün üzerinde ülkenin satın aldığı fındığı, dünyanın tamamına ulaştırmayı hedefledik."

Kaynak: AA