Düzce’de Amerikan Beyaz Kelebeği İle Mücadele

Düzce’de ilk kez 1997 yılında görülen ve son yıllarda popülasyonu artan, başta dut olmak üzere, söğüt, çınar, akçaağaç, fındık ve çok sayıdaki bitki türü ile beslenen Amerikan Beyaz kelebeği ile ilgili toplantı yapıldı.

Düzce’de Amerikan Beyaz Kelebeği İle Mücadele
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda, Amerikan beyaz kelebeğinin en çok görüldüğü köylerdeki muhtarlarla bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya Vali Yardımcısı Muammer Aksoy, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Hüseyin Dikmen, 58 köy muhtarı ve İl Müdürlüğü personeli katıldı.

Vali Yardımcısı Muammer Aksoy, toplantıda toprağın ve tarımın öneminden bahsederek, “Eğer gelecek kuşaklara tarımsal faaliyet yapacakları bir alan bırakmak istiyorsak toprağı korumalıyız. Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili İl Özel İdaresinden 100 bin TL gibi ciddi bir kaynak ayrıldı. Bu mücadeleyi yaparken çiftçilerimiz top yekun bu mücadeleye destek vererek kendi bahçelerini ilaçlamalı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün organizasyonuyla 10 ekip oluşturdu. Bu ekip yol kenarlarında, ortak noktalarda ve araçların girebildiği yerlerde ilaçlama yapacak. İlaçlama yaparken çevreye zarar verilmeyecek. Kuşlara, arılara, toprağa ve doğal dengeye zarar verecek hiç bir girişimi onaylamıyoruz” dedi.

İl Müdürü Harun Kabaoğlu da, geçen yıl Amerikan Beyaz Kelebeğinin görüldüğü köylerde Şubat, Mart ve Nisan aylarında gece toplantıları düzenlenerek zararlının biyolojisi ve nasıl mücadele edileceği konusunda çiftçilere bilgi verildiğini, 2013 yılında yapılan çalışmalarla ilgili olarak ise, çevre ve insana zararsız 800 kg biyolojik insektisit ve ilacın larvaya iyi yapışması için 800 kg şeker aldıklarını, ayrıca kültürel mücadeleyi teşvik etmek ve ilgili muhtarlıklara dağıtmak üzere 5 metreden daha yüksekte bulunan ağaçların dallarını kesebilen 200 adet dal kesme makası aldıklarını, Düzce Ziraat Odası Başkanlığının desteğiyle ilaçlı mücadeleyi yapacak olan 20 kişiden oluşan 10 ekip oluşturularak traktör ve ilaçlama aletlerinin temin edildiğini, ilaçlama işçiliği ve mazot dahil olmak üzere bugüne kadar bu kapsamda 51 bin 058 TL harcama gerçekleştirildiğini söyledi.

İl Müdürü Harun Kabaoğlu, geçen yıl Amerikan Beyaz Kelebeği görülen alanlarda yapılan saha taramalarında Mayıs ayı sonu itibariyle Amerikan Beyaz Kelebeğinin birinci dönem larvalarının yumurtadan çıkıp ağlarını oluşturmaya başladıkları tespit edildiğinden, çiftçilerimizin kendi bahçelerini kontrol etmelerini ve kontrol sonucunda, yapraklarda Amerikan Beyaz Kelebeği larvası tarafından örülmüş ağlar ile karşılaştıklarında budama makası ile keserek imha etmelerini yada İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak reçete yazdırmalarını, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerektiğini söyledi.

Toplantıda ayrıca Ziraat Yüksek Mühendisi Burhan Şahin tarafından Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili bir sunum gerçekleştirilerek Muhtarların soruları cevaplandırıldı. Toplantı sonucunda 58 köy muhtarına 200 adet dal kesme makası ve ilaç dağıtıldı.
Kaynak: İHA