Altın Fiyatları Düştü, Koleksiyonerler Mutlu

Antalya - Son dönemde altın fiyatlarındaki düşüş, kolaksiyonerleri memnun etti.

Yazar ve nümismat Necati Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde dünyada ons fiyatının düşmesi sonucu Türkiye'de de altın fiyatlarının gerilediğini belirtti.

Bu durumun altın yatırımcısını üzdüğüne dikkati çeken Doğan, buna karşın fiyatların düşmesinin koleksiyoncular tarafından olumlu karşılandığını dile getirdi.

Yatırımcıların özellikle baskı adedi sınırlı ve ağır gramajlı paraları düşüşten daha çok etkilenmemek için elden çıkarmaya başlandığına işaret eden Doğan, ''Fiyatlarının düşmesi, yatırımcıların aksine koleksiyon amacıyla üretilen altın paralara talebi artırdı. Koleksiyonerler, satılan bu paralara yoğun ilgi gösterdi. Özellikle bulunması çok zor olan bazı altın paralar, çok uygun fiyatlardan satıldı" dedi.

Doğan, bazı koleksiyoncuların altın paraların hem koleksiyonunu yaptığını hem de yatırım amacıyla değerlendirdiklerini ifade ederek, altın fiyatının düşmesinden yatırım amaçlı koleksiyonculuk yapmak isteyenlerin memnun olduğunu vurguladı.

Hatıra altın paraların Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından sınırlı sayıda çıkartıldığını anlatan Doğan, şunları söyledi:

"Koleksiyoncular için basılan bu paralar kısa sürede tükendi. Bu paralar, sınırlı sayıda üretilmesi nedeniyle normal altın fiyatlarına göre daha çok değer kazanıyor. Koleksiyoncular yeni çıkan bütün altın paralara ilk çıktığı andan itibaren yoğun talepte bulunuyor. Bu paralar, yıllar geçtikçe değer kazanmaktadır. Tıpkı son 6 Osmanlı padişahının paraları gibi. Aradan neredeyse 100 yıl geçmesine rağmen özellikle kulpsuz ve delik olmayanları bulmak çok zor. Bu altınların birçoğu maalesef eritilerek yok edilmiş. Bu yüzden bu tür altın paraları bulmak çok zorlaşmıştır."

-"Koleksiyoncunun sabırla beklemesi gerekiyor"

Koleksiyonerlerinin her yıl düzenli olarak darphanenin önem durumuna göre sınırlı sayıda bastırdığı hatıra altın paralar başta olmak üzere cumhuriyet dönemi Ankara altınları, İnönü altın paraları ve son 6 Osmanlı padişahına ait altın paraları biriktirdiklerini anlatan Doğan, Osmanlı altınlarından meskük paraların 500 kuruş, 250 kuruş, 100 kuruş, 50 kuruş ve 25 kuruştan oluştuğunu kaydetti.

İnce altınlarının da 500 kuruş, 250 kuruş, 100 kuruş, 50 kuruş, 25 kuruş ve 12,5 kuruşlardan oluştuğunu belirten Doğan, "Yeni olmasına karşın çok az sayıda bastırılan bazı altın paralar da oldukça yüksek fiyatlardan satılabilmektedir. Örneğin 2009 Nisan ayında Türkiye'yi ziyaret eden ABD Başkanı Obama'nın ziyareti anısına bastırılan 36 gram ağırlığındaki altın paradan 522 adet üretildi ve bin 800 TL'den satışa sunuldu. Bu para, bugünlerde 4 bin TL'den alıcı buluyor. Hicretin 1430. yılı anısına bastırılan 36 gram ağırlığındaki altın paradan 261 adet üretildi ve 3 bin TL'den satışa sunuldu. Bu da bugün 4 bin TL'den satılabiliyor" diye konuştu.

Doğan, madeni para, özellikle altın para koleksiyoncularının sabırla beklemelerini tavsiye ederek, şöyle dedi:

"Koleksiyoncunun sabırla beklemesi gerekiyor. Yani altın düşüyor deyip elinden çıkarma çabasına girmemesi gerekir. Bir diğer önemli unsur da 'altın fiyatı çok yükseldi elimdekileri satayım' düşüncesinde olmasınlar. Sabırla beklesinler. İlerleyen yıllarda ellerindeki birikimin nasıl daha çok değer kazandığını göreceklerdir."

Kaynak: AA