Afganistan'da İkinci Saldırı

Afganistan'ın güneydoğusunda bulunan Lağman'da, yol kenarına yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi sonucu aynı aileden 7 kişi yaşamını yitirdi.

Lağman'ın merkez ilçesi Mehterlam'da yol kenarına yerleştirilen patlayıcının sivil bir aracın geçişi sırasında infilak etmesi sonucu 5'i kadın 2'si erkek 7 sivil öldü. Saldırıda ölenlerin hepsinin aynı aileden olduğu belirtildi. Saldırıda, 2 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Lağman valilik sözcüsü Serhadi Zovak, saldırının amacının Afgan ya da NATO güçlerini hedef almak olduğunu ancak her zamanki gibi yine sivillerin saldırıların kurbanı olduğunu belirtti.

Polis ve askeri kontrol noktalarının Taliban tarafından sık sık hedef alındığı Mehterlam'da, geçtiğimiz günlerde Afgan güvenlik güçleri geniş çaplı operasyon başlatmıştı. Lağman'daki saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

-Paktiya kentindeki intihar saldırısı

Afganistan'ın doğusunda bulunan Paktiya kentinin Samkani ilçesinde devriye görevi yapan Amerikan konvoyunu hedef alan intihar saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 13 olduğu açıklandı.

Paktiya Emninyet Müdürü Zalmay Orahayl, yaptığı açıklamada, motosikletli saldırganın okulun karşısındaki marketin önünde Amerikan askerlerinin geçişi sırasında üstündeki patlayıcıyı infilak ettirdiğini ve bu sırada öğle tatili için dışarı çıkan öğrencilerden 10'unun hayatını kaybettiğini söyledi.

Patlamada bir Afgan polisinin öldüğünü belirten Orahayl, en az 16 öğrencinin de yaralandığını kaydetti.

Saldırıya ilişkin bir açıklama da Afganistan'da bulunan koalisyon güçlerinden geldi. ABD'li bir askeri sözcü, Paktiya'da düzenlenen intihar saldırısında 2 koalisyon askerinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Koalisyon güçlerinden yapılan açıklamada ayrıca, cumartesi günü Vardak'da yol kanerına yerleştirilen patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu ağır yaralanan bir Amerikan askerinin de hayatını kaybettiği belirtildi.

-Karzai'den kınama

Gün içerisinde düzenlenen saldırılara ilişkin yazılı açıklama yapan Devlet Başkanı Hamid Karzai, hükümet karşıtı silahlı grupları ülkede terör estirmekle suçladı ve saldırıları kınadı.

Karzai açıklamasında, "Afgan halkının düşmanları, bir kez daha masum sivilleri hedef alarak gerçek yüzlerini göstermişlerdir. Özellikle de Paktiya'da öğrencilerin hedef alınmasının hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Bu tam anlamıyla bir sivil katliamıdır" ifadelerine yer verdi.

Saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini ileten Karzai, sorumlulara gereken cevabın verileceğini kaydetti.

Kaynak: AA