Adana'da "toplumsal Cinsiyet Eşitliği" Toplantısı

Adana - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve BM Kalkınma Programı ortaklığında yürütülen "Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine İlişkin Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi Ortak Programı" kapsamında "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Geri Sayım Başladı Kampanyası Adana ve İçel Deneyim Paylaşımı Platformu" gerçekleştirildi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, etkinliğin kadın ve erkek eşitliğinin sağlanması konusunda yapılan çalışmalara ilişkin moral ve motivasyonu artıracağına inandığını söyledi.

Bu konuda, sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle daha yüksek tempoda çalışarak büyük mesafeler almaya gayret edeceklerini belirten Coş, kadınların aktif hayata dahil edilmemesi halinde toplumun yüzde 50'sinin iş ve beyin gücü katkısından mahrum kalacağını ifade etti.

Sorunların bir çırpıda çözülmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Coş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Öncelikle anlayışın ve bakış açılarının değişmesi için medyanın da bu konuda daha fazla katkı sağlaması gerekir. Özellikle televizyonların daha olumlu ve yararlı yayınlar yapması mümkün. Bunun sağlanması halinde başarılı çalışmaların daha kısa sürede sonuç vereceğine inanıyorum. Adana ile ilgili yapılan önemli çalışmalar da var. Adana ve İçel Türkiye'nin önemli bölgeleri ve aynı zamanda sorunları da mevcut olan bir yer. Biz sorunlardan kurtulup güzel şeyleri çoğaltmak için hep beraber çalışacağız. Öncelikle toplumumuzdaki sevgi ve merhamet eksikliğini gidermemiz gerekir. Baktığınız zaman şiddetin günlük hayatımızda daha da arttığını görebiliyoruz. Geçtiğimiz günlerde gazetelere de yansıdı 8 yaşınadaki bir çocuğumuz arkadaşını bıçaklıyor, bir lise öğrencisinin çantasından 3 tane silah bulunuyor. Şiddet yaygın bir davranış, kadın ile erkek fark etmiyor. Demokratik tepkiyi ifade etmek için bir araya toplananlar, bu sınırların dışına çıkıp taşlarla sopalarla kamu düzenini sağlamakla görevli olan kolluk kuvvetlerine taşla sopayla saldırıp, çevreye, belediye otobüslerine, duraklara, telefon tesislerinden aydınlatma direklereni ve trafik ışıklarına kadar zarar veriyor. Yerle bir ediyorlar. Bu nedenle eğitim ve öğretimle de yetişkinlerimizin çocuklarımıza daha çok sevgiyi merhamet aşılamamız gerekir."

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül de toplantının Adana ve İçel'i kapsadığını söyledi.

Adana ve İçel'in göç alan kentler olduğu için kadınlara yönelik sorun ve zorlukların ortaya çıktığını bildiren Gönül, "Bu sorun ve zorlukları ortadan kaldırmak için mecliste çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaları yaparken de bunları alan çalışması yaparak gözlemlememiz gerekiyor. Örneğin kız ve erkek çocuklarının okullaşması konusunda aralarında önemli bir fark vardı. Çeşitli çalışmalarla şu anda kız çocukları da erkek çocuklarının seviyesine geldi. Bu alandaki olumlu gelişmeler diğer alanlara da olumlu yansıyor. Bir olumsuzluk ise yine diğer alanlara olumsuzluk olarak yansıyabiliyor" dedi.

Gönül, kadının üretim ve istihdamda olmasını sağlamanın önemine değinerek, kadınların iş yaşamında SGK primini devletin ödemesi ve kadınların ürettiklerinin vergiden muaf tutulması gibi düzenlemeler ile meslek edindirme kursları çalışmaları olduğunu, kadınlara KOSGEB ve kalkınma ajansı destekli krediler sağlandığını ifade etti.

Aile içi şiddete de değinen Gönül, şiddetin önlenmesi için topyekün mücadele etmek ve iletişim kurmanın çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

İçel Vali Vekili Nihat Karabiber, AK Parti Adana Milletvekilleri Fatoş Gürkan ve Necdet Ünüvar ile BM Kalkınma Programı Ortak Proje Sorumlusu Neşe Çakır'ın da birer konuşma yaptığı toplanhtıda daha sonra konuyla ilgili yapılan çalışmalara ve projelerin sunumları yapıldı.

Kaynak: AA