9'uncu İkizdere Dağ Horozu Şenliği

Trabzon - İkizdere ilçesinde bu yıl dokuzuncusu yapılan "İkizdere Dağ Horozu Şenliği"nde doğaseverler, Türkiye'de sadece Doğu Karadeniz'de yaşayan ve nesli tükenmekte olduğu için koruma altına alınan dağ horozunu dürbün ve teleskopla izledi.

İkizdere Kaymakamlığı ve İkizdere Belediyesince dağ horozunun gözlemlenmesi için Sivrikaya köyünün 2300 rakımlı Büyük Yaylası'nda düzenlenen şenlik, saat 05.00'da başladı.

Şenliğe, Vali Yardımcısı Şefik Aygöl, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İsmet Cansaran, İkizdere Kaymakamı Abdil Koç, İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, daire amirleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Şenliğe katılanlar, yaylada kurulan teleskop ve dürbünlerle dağ horozu gözlemledi.

Vali Yardımcısı Aygöl, 2300 rakımda dürbün ve teleskoplarla gözlem yaptıklarını ve karşılarındaki yamaçlarda barınan dağ horozlarını gördüklerini belirterek, "İkizdere ilçemizde böyle güzel organizasyon yapmak, doğaya gösterilen saygının belirtisidir. Dağ horozu koruma altına alınan bir canlı. Dünyada nesli azalmış. Doğu Karadeniz'de, özellikle Rize'nin Kaçkar Dağları'na yavru bırakıyor" dedi.

Sivrikaya köyünün dağ horozunu sahiplendiğini ifade eden Aygöl, "Bunu korumak amacıyla adına şenlik yapılması, Türkiye'de bir ilk. Bundan dolayı İkizderelileri ve şenliği düzenleyen Kaymakamlık ve Belediyemizi kutluyorum" diye konuştu.

Kaymakam Koç ise dağ horozunu korumaya devam edeceklerini kaydererek, dağ horozunun avlanmasının yasak olduğunu, avlayanlar hakkında ağır cezalar uygulanacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA