Türkiye "Dünyanın" Doktorunu Eğitti

ANKARA - ENES KAPLAN - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının sağlık yatırımları kapsamında, 26 ülkeden bin 419 doktora uzmanlık eğitimi verildi.

AA muhabirinin TİKA'dan aldığı bilgiye göre, eğitim projeleriyle faaliyet gösterdiği ülkelerin sağlık personelinin kapasitesinin artırılmasını ve Türkiye'nin tecrübelerinin paylaşılmasını hedeflieyen Ajans, Türkiye'nin teknik ve altyapı imkanlarını değerlendiriyor.

Sağlık personeline yönelik çalışmalar kapsamında Bosna Hersek, Karadağ, Bostvana, Etiyopya, Fildişi Sahilleri, Güney Sudan, Kenya, Moritanya, Somali, Sudan, Afganistan, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Filistin, Irak, İran, Yemen, Moğolistan, KKTC, Sudan, Tanzanya, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan'dan 2011'de 788, 2012'de ise 631 olmak üzere toplam bin 419 doktor uzmanlık eğitimi aldı.

-21 ülkede 52 proje

Sağlıkla ilgili yatırımlarda 8 sivil toplum kuruluşuyla işbirliği yapan TİKA, geçen yıl, başta Afrika ülkeleri olmak üzere Filistin, Yemen, Azerbaycan, Afganistan'ın da aralarında bulunduğu 21 ülkede 52 proje gerçekleştirdi. Sağlık personeli eğitimi, sağlık taramaları ve konferanslar düzenleyen TİKA, tıbbi ekipman yardımıyla sağlık kuruluşlarının tadilatını yaptı.

TİKA, bu yıl da Filistin, Lübnan, Nijer, Somali ve Gürcistan'da, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine giderek, sağlık kuruluşlarının imarına ve tadilatına ait 12 proje yürüttü.

Bölgesel Sağlık Projeleri programı kapsamında TİKA, uluslararası sağlık konferansı ve sempozyumlarına lojistik ve maddi destek sağlıyor. Bu doğrultuda geçen yıl çeşitli tıp dallarında 18, bu yıl ise 17 programa katkı veren Ajans, etkinliklere katılımaları için 647 bilim adamını destekledi.

-Sudan'a 150 yataklı hastane yapıldı

TİKA tarafından Sudan Güney Darfur Eyaletinin Başkenti Nyala'ya 150 yatak kapasitelir hastane inşa edildi, hastanenin tıbbi ekipman ve cihaz ihtiyacı karşılandı.

Moritanya İslam Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığına 2 ambulans hibe eden TİKA, Moritanyalı 22 sağlık görevlisinin de Ankara Atatürk Araştırma Hastanesinde kısa süreli mesleki eğitim görmelerini sağladı.

-Karadağ'a kar kızağı hibe edildi

Karadağ'ın Kolaşin Belediyesi ve Kolaşin Sağlık Müdürlüğünün talebi üzerine hibe edilen kar kızağı, bir manastırdaki din adamlarının hastaneye ulaştırılmasında da kullanıldı.

TİKA, Kanser riski sebebiyle tedavi gören 3 bin 255 kadının yaşadığı 8 bin 660 nüfuslu Moykovac beldesine mamografi cihazı gönderdi.

Kaynak: AA