Lübnan'daki Olaylar

BEYRUT - Lübnan İslami Vakıflar Genel Müdürü Hişam Halife, ülkede yaratılmaya çalışılan Şii-Sünni çatışmasına karşı uyarıda bulunarak, "Türkiye, Suudi Arabistan ile iş birliği yaparak bu fitneyi önleyebilir" dedi.

Halife, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lübnan'da mezhep eksenli çatışmalardan nemalanan gruplar bulunduğunu belirterek, "Sosyal paylaşım ağları, gazeteler ve tüm iletişim araçlarıyla etnik ve mezhepsel bir gerilim yaratılmaya çalışılıyor. Biz de ülkeyi tehdit eden bu tehlikeye karşı savaşmaktan kaçınmamalı, üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz" diye konuştu.

Mezhepsel fitneye sebep olarak bazı Şii grupların, Suriye'de rejimin yanında yer alarak savaşmasını gösteren Halife, geçen hafta ülkenin güneyindeki Sayda kentinde ordu ile Selefi imam Şeyh Ahmed el-Esir taraftarları arasındaki çatışmaların, fitneyle hedeflerine ulaşmak isteyenlerin başarısını artırdığını vurguladı.

Halife, Lübnan'da yaşananların gerçek sebebinin siyasi olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Türkiye, Suudi Arabistan ile iş birliği yaparak bu fitneyi önleyebilir. Türkiye'nin izlediği siyasetin kalitesinde tüm kesimler hemfikir. Ayrıca Türkiye Sünni bir ülke olmasına rağmen İslam'ın tüm kesimleri kapsayan öğretilerine göre hareket ediyor. Bu ayırıcı özellikten istifade etmeli ve krizden bir an önce kurtulmalıyız."

-"Küresel Siyonizm Müslümanlarla baş edemeyeceğini biliyor"

Lübnan Müslüman Alimler Topluluğu Başkanı Hasan Abdullah da Müslüman ülkelerde mezhepsel fitne faktörünün varlığına işaret ederek, "Özellikle son günlerde Lübnan'da bu olay had safhaya ulaştı. Biz Müslüman Alimler Topluluğu olarak bununla mücadele edeceğiz" ifadesini kullandı.

"Küresel Siyonizm Müslümanlarla baş edemeyeceğini biliyor" diyen Abdullah, küresel siyonizmin Müslümanların arasına fitne tohumları ekmek istediğini ileri sürdü.

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen topluluğun Sünni alimlerin de görüşlerini dikkate aldığına işaret eden Abdullah, "Siyasi çıkarların, mezhep temelli çatışmalara dönüştürülmesi haramdır. Şiiler ve Sünnileri birbirine düşürmek isteyenler İslam ümmetinin düşmanlarıdır" dedi.

Kaynak: AA