'Erdoğan Gazze gezisini iptal etmeli'

MYP Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, Erdoğan’dan Gazze gezisini iptal etmesini istedi.

'Erdoğan Gazze gezisini iptal etmeli'
Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP) Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, Erdoğan 'dan Gazze gezisini iptal etmesini istedi.

Ahmet Reyiz Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada Başbakan Tayyip Erdoğan'a, 'Gazze 'ye gitmeyin. Önce İsrail ile ilişkileri onarın' çağrısında bulundu.

'Zamanlama doğru değil. Bu gezinin Türkiye açısından hiçbir politik faydasını göremiyorum' diyen Yılmaz şöyle devam etti:

'Sayın Başbakan yurt içinde bu kadar sorunla uğraşırken bu sorunların çözümüne hiçbir faydası olmayacak, dış politik bir hata olarak gördüğüm Gazze gezisini ertelemelidir. Bu gezinin gerekçesi olmadığı gibi zamanlamasını da doğru bulmuyorum.'

Önce İsrail ile ilişkiler onarılmalıdır

Yılmaz, 'Şahsi kanaatim ilk önce İsrail ile ilişkilerin hızlı bir şekilde onarılması yönündedir. Bunun ilk adımı da acil olarak karşılıklı büyükelçilerin atanmasıdır. Tazminat konularına gelince bu konular büyükelçilere bırakılmalıdır. Büyükelçilerin yapması gereken Tazminat müzakerelerini hükümet düzeyin de yürütülmesi doğru bir diplomatik tavır değildir' dedi.

'Netanyahu 'nun aldığı risk karşılık bulmadı. Süreç iyi yönetilemedi' ifadesini kullanan Yılmaz şunları kaydetti:

Netanyahu, Türkiye 'den özür dilemek konusunda siyasi kariyerine yönelik büyük bir risk almıştır. Aradan geçen üç ay içersinde hükümet tarafından hiçbir bir adım atılamamış olması büyük bir talihsizliktir.

İsrail tarafının attığı adımlara doğru cevabı veremeyen hükümet stratejik bir hata yapmıştır. Şimdi tek taraflı bir Gazze gezisi ile ikinci bir stratejik hata daha yapılmaktadır. Sayın Başbakan tek taraflı bir Gazze gezisi ile Türkiye den özür dileyen Netanyahu hükumetini zor durum da bırakacağı gerçeğini göz ardı etmemelidir.

Bugünkü durum da tek taraflı bir Gazze gezisinin hangi sorunumuza yardım edeceğini anlayabilmiş değilim. Aksine bu gezinin mevcut durumu zorlaştıracağı gibi Türkiye 'yi daha da zora sokacak bir adım olduğunun hükümet tarafından görülmesi gerektiğini düşünmekteyim.

Eğer ısrarla Gazze gezisi yapmak isteniyorsa, tavsiyem öncelikle İsrail ilişkileri büyükelçi seviyesine çıkarılması sonrasın da ise İsrail 'i de kapsayan Batı Şeria ve Gazze ile beraber üçlü bir gezinin planlanmasıdır. Böyle bir üçlü gezinin bölgesel huzur ve barışı daha da güçlendireceğini düşünmekteyim.'