"türkiye, Önemli Bir Partner"

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin önemli bir partner olduğunu ve AB üyelik müzakerelerinde yeni fasılın açılmasının yeni bir adım olduğunu belirtti.

Merkel, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada AB bütçesi, Türkiye, Suriye konularına değindi. Alman şansölye Türkiye ile fasılların açılması öncesinde "müthiş bir diplomasi yürüten" Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'ye teşekkür etti.

Merkel, Westerwelle'nin Türkiye'de yaşanan olayları gözönünde bulundurduğunu ve ona göre iyi bir öneri getirdiğini anlattı. Angela Merkel, Türkiye ile ilgili konuşmasının son bölümünde ise "gösteri hakkı, hukuk devleti, din ve düşünce özgürlüklerinin, kendileri için pazarlık konusu olmayacağı" ifade etti.

-Suriye konusu

Hristiyan Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, Suriye'de ölü sayısının her geçen gün arttığına dikkati çekerek, Suriye'nin tüm bölge için tehlike oluşturduğunu belirtti.

Almanya olarak Suriye'deki muhalefete silah sevkiyatı hariç her türlü desteği vereceklerini dile getiren Merkel, geçici hükümet konusunun G-8 Zirvesi'nde konuşulduğunu ve Suriye halkının kendi geleceğine karar vermesi gerektiğini anlattı.

Birleşmiş Milletler kimyasal silah gözlemcilerinin Suriye'ye girişine izin verilmesi gerektiğini vurgulayan Merkel, Suriye'deki insanların çok zor durumda olduklarını, Almanya ve G-8 ülkelerinin maddi yardımda bulunacağını hatırlattı.

-AB bütçesi

Almanya Başbakanı konuşmasında AB'ye de çağrıda bulunarak Avrupa Parlamentosu'nun bu yaz döneminden önce 2020 yılına kadarki bütçe konusunda karar almasını, aksi takdirde Avrupa'da birçok işsizin oluşacağını söyledi.

''Zaman tükeniyor'' diyen Merkel, bu konuda karar alınmasının hızlanmasını istedi.

Kaynak: AA