Diski Acil Durumlar Pompa İstasyonu Açıldı

DİYARBAKIR - Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye tek başına Ankara'dan yönetilemez. Her il her bölge yaşamı, kimliği, kültürü ve inancı ile ilgili karar alma, yasa yapma ve uygulama hakkı ve yetkisine sahip olmalıdır" dedi.

DİSKİ Genel Müdürlüğü Acil Durumlar Pompa İstasyonu'nun açılışı için düzenlenen törende konuşan Demirtaş, belediyelerin idari, yargısal, bürokratik, siyasi ve mali baskılara maruz kaldığını öne sürerek, buna rağmen hizmet ürettiklerini söyledi.

Vali veya kaymakamların Ankara'dan atanarak tüm yetki ve bütçenin bunlara verilmesinin antidemokratik bir uygulama olduğunu ileri süren Demirtaş," Valiler ve kaymakamlar da seçimle iş başına gelsin. Bu modelin Türkiye'de değişmesi lazım. Türkiye'yi tek bir başbakan yönetemez. Bir şehri tek bir vali veya kaymakam da yönetemez. Bunu valilerin kişiliğinden bağımsız olarak ifade ediyorum. Valiler iyi insan, iyi yönetici olabilir fakat model ve sistem demokratik değilse valinin de yapacağı bir şey yok. Kürt sorununu tartışıyorsak en önemli başlıklardan biri idare modelinin değişmesidir. Bu sadece Kürtlerin değil, Osmaniye, Trabzon, İzmir veya Edirne'nin de ihtiyacıdır. Barışın, çözümün tartışıldığı bugünlerde eğer 'dilimiz, kültürümüz, kimliğimiz, yaşam tarzımız ve inancımız garanti altına alınsın' diyorsak bunu en başta yönetim modelini değiştirerek gerçekleştirebiliriz"dedi.

Parti olarak çözüm sürecinde tüm Türkiye'ye bu modeli anlatmaya devam edeceklerini kaydeden Demirtaş, bu model ile çok daha nitelikli hizmet üretilme şansı olacağını belirtti.

Demirtaş, "Türkiye tek başına Ankara'dan yönetilemez. Her il her bölge yaşamı, kimliği, kültürü ve inancı ile ilgili karar alma, yasa yapma ve uygulama hakkı ve yetkisine sahip olmalıdır. Adına ister 'eyalet sistemi ',ister 'özerk bölgeler' diyebilirsiniz. İsmi önemli değil, niteliği önemli" dedi.

-"Diyarbakır susuz kalmayacak"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır'ın Türkiye'nin en modern kentlerinde dahi görülmeyen büyük bir altyapı hizmetine kavuştuğunu ifade ederek, Acil Durumlar Pompa İstasyonu ile deprem anında dahi Diyarbakır'ı susuz bırakmayacaklarını söyledi.

Baydemir, yılda yaklaşık 68 milyon ton suyun arıtılarak Diyarbakır halkına sunulduğuna dikkati çekerek, "Diyarbakır susuz kalmayacak. Bu su Diyarbakır'da yaşayan her kardeşimizin annesinin ak sütü gibi helaldir. Kurdukları İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi insanın doğayla barışık yaşamasına katkı sunuyor. İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Projesi ile buradan Basra Körfezi'ne kadar, kıyısındaki tüm canlı türlerini korumayı esas alıyoruz. Bu Dicle Nehri'ne karşı duyduğumuz saygının gereğidir" dedi.

Kaynak: AA