Çözüm Süreciyle Fezlekeler Durdu

DİYARBAKIR - İBRAHİM YAKUT - Çözüm süreciyle birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan olumlu hava Diyarbakır Adliyesi'ne de yansıdı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Bingöl, Şanlıurfa, Siirt ve Batman'ın "terör suçu" kapsamındaki soruşturmalarını yürüten Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince bazı BDP milletvekilleri hakkında 2012 yılında dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle 39 fezleke hazırlanırken, 2013 yılının 6 ayında bu sayı 4'e düştü.

-4 aydır fezleke gönderilmiyor-

Bölgede katıldıkları etkinlikler ve yaptıkları konuşmalar nedeniyle bazı milletvekilleri hakkında geçmiş yıllarda ''terör örgütünün propagandasını yapmak'' ve ''örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'' eylemleri yönünden dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeler, TBMM Başkanlığına sunulmak üzere Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderiliyordu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince 2012 yılında bazı BDP milletvekilleri hakkında hazırlanan 39 fezleke Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmişti. Yaşanan çözüm süreciyle beraber 2013 yılının ilk 6 ayında bu sayı 4'e düştü.

Savcılık, Ocak ve Şubat ayında BDP milletvekilleri Nursel Aydoğan, Özdal Üçer, İbrahim Binici ve Ayla Akat Ata hakkında ''2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek'' suçlarından fezleke hazırladı. Öte yandan yaklaşık 4 aydan buyana milletvekilleri hakkında fezleke hazırlanmadığı öğrenildi.

-Dosya sayısındaki azalma-

Bu arada Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine çözüm süreciyle birlikte gelen dosya sayısında da yüzde 30 oranında azalma yaşandığı bildirildi.

Gelen soruşturma dosyalarının büyük bölümünün geçmiş tarihli suçları kapsadığı öğrenildi.

Kaynak: AA