“Türk- Rus İş Forumu 2013” Toplantısı

“Türk- Rus İş Forumu 2013” toplantısı Samsun’da gerçekleştirildi.

“Türk- Rus İş Forumu 2013” Toplantısı
Anemon Otel’de, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA) tarafından düzenlenen “Türk- Rus İş Forumu 2013” toplantısına Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Çorum Valisi Sabri Başköy, Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Novorossisk Belediye Başkanı Dış İlişkileri Danışmanı Pavel Mıhaylovıch, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yardımcısı Haluk Akyüz, Novorossisk Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Julia Rostovokova ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantı öncesi Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın tanıtım filmi sinevizyon eşliğinde davetlilere izletildi.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy toplantıda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında geçmiş yıllarda ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla birçok proje başlatıldığını ifade ederek, “2001 yılında Avrasya İş Birliği Eylem Planı, Mavi Akım Projesi gibi birçok projenin gerçekleştirilmesinde, önemli bir unsur oluşturmuştur. Rusya ile ticaret hacmini artırmaya yönelik olarak, Samsun Limanı ile Rusya’nın Kavkaz Limanı arasında demir yolu bağlantılı feribot taşımacılığı için, feribot iskelesi ve rampası tamamlanmış olup, 2011 yılından itibaren de deneme taşımacılığına başlanmıştır” dedi

Türkiye üzerinden gerçekleşecek olan yük taşımacılığı Samsun Kavkaz Tren Hattı’nın önemine değinen Vali Hüseyin Aksoy, “Bu hat sayesinde hinterlandında yaklaşık 400 milyon nüfus bulunan Türkiye'nin, kuzey, güney ve batı, doğu koridorlarında etkin bir konuma gelmesi beklenmektedir. Yatırım maliyeti 10 milyon lira olan ve ilk aşamada 200 bin ton taşıma yapılması planlanan, Türkiye ile Rusya arasında kombine taşımacılık sistemi oluşturularak, taşıma maliyetlerin azaltılması ve taşıma sürecinin kısaltılması sağlanacaktır. Bu hattın iki ülkenin arasında ki ilişkilerin, ticaretin gelişmesine sağlayacağı katkının yanında, Karadeniz limanlarına yapılacak bağlantılarla, Türk Cumhuriyeti ve İskandinav ülkelerinin, Akdeniz Orta Doğu, Orta Asya Hindistan ve Çin bağlantısına da katkı sağlayacak bir konuma gelecektir. Rusya, Almanya’dan sonra ülkemize en çok turist gönderen ikinci ülkedir. 2012 yılında ülkemizi yaklaşık 3 milyon 600 bin Rus turist ziyaret etmiştir” diye konuştu.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, her iki ülkede bulunan havzalarda, halkın yaşam standardının gelişmesi adına, devletin yaptığı yatırımların yeterli olmadığını savundu. Her iki havzanın ticari ilişkilerini geliştirmesinin önemine dikkat çeken Yusuf Ziya Yılmaz, “Turizm ilişkilerini geliştirmemiz, iktisadi faaliyetlerin karşılıklı olarak, dış alım, dış satım ilişkilerini geliştirmemiz gerektiğini, uzunca süredir konuşuyoruz ve bu konunda umutlarımız her gün biraz daha artmaktadır. Karşılıklı olarak birbirimiz tanıdıktan sonra yapmamız gereken daha fazla irtibat, daha fazla münasebeti geliştirici gayretlerimizi, hiç hız kesmeden, devam ettirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Rusya'nın Soçi şehrinde düzenlenecek olan Kış Olimpiyatları’na destek vereceklerini açıklayan Yusuf Ziya Yılmaz, “Soçi’de organize edilen Soçi Olimpiyatları bu dostlukları geliştirmemiz için, bu diyalogları geliştirmemiz için, karşılıklı ticaretimizi geliştirmemiz için, turizmi geliştirmemiz için çok güzel bir fırsattır. Olimpiyatlara hep birlikte destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Daha güzel bir gelecek için daha çok çalışmak gerektiğini vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Rusya ile Türkiye ilişkilerinin tarihi 2009 yılında başladığını vurgulayan Novorossisk Belediye Başkanı Dış İlişkileri Danışmanı Pavel Mıhaylovıch, “Rusya ile Türk arasında çalışmalar başladıktan sonra 2010 yılında Samsun ve Novorossiski şehirleri arasında kardeşlik protokolü imzalanmıştır. Bu anlaşma ile iki şehir arasındaki, sosyal, kültür sorunları için çok bir önem arz eder. Bu çalışmalar bizim halklarımızı beraber yakınlaştırmayı gösteriyor. Halk dansları ile Samsun şehri bir simge olmaktadır. Gelecek sene biz yine halk danslarında yer almak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, gerçekleştirilen toplantıların bölgesel gelişmede uluslararası ilişkilere zemin hazırlayacağını belirterek, “Bu çerçevede organizasyonun bölgemizde uluslararası ortaklarımızla iş yapma imkanlarının gelişmesini ümit ediyorum” şeklinde konuştu

Son yıllarda ilişkilerin gelişmekte olduğunu söyleyen Novorossisk Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Julia Rostovokova şunları kaydetti: “Kardeş, dostluk, ekonomi ve ticari ilişkilerin gelişmesinde 3.kez düzenlenen organizasyonda yer almaktayım. Novorossisk şehri ile Samsun’da turizm üzerine yapılan çalışmalar büyük bir yankı görmüştür. Bu gelişimizde biz konuştuğumuz zaman artık bizim dostluğumuz ve arkadaşlığımız iş yönünde ilerlemesi gerektiğine karar verdik. Bizim arkadaşlığımız, dostluğumuz, daha iyi olmasına bağlı olarak, bu sürecin çalışmasında yer alıyoruz. Dolayısıyla hep beraber çalışmak zorundayız.”
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz, son 5 yılda bölge için geliştirilen ilişkilerin daha anlamlı hale geldiğini ifade ederek, “Ekonomik ortağımız olarak belirlediğimiz Rusya ile ticari işbirliğimizi, bu amaç çerçevesinde artırma konusuna ciddi bir şekilde odaklanmış bulunmaktayız. Rusya'nın tüm ithalat kalemlerinin incelediğimizde, ilimizde üretilen, mal ve hizmetlerle, yüzde 40’a yakın bir ürün ve hizmet örtüşmesi olduğunu görüyoruz” dedi

Kaynak: İHA